Košík je prázdný

DNS (Domain Name System) je základním kamenem internetu. Umožňuje nám překládat lidsky čitelné doménové názvy na IP adresy, které počítače používají k navázání spojení. Pokud vlastníte webovou stránku nebo spravujete internetové služby, je důležité rozumět, jak spravovat DNS záznamy. V tomto článku se zaměříme na správu DNS záznamů prostřednictvím populárního hostingového panelu DirectAdmin.

Přihlášení do DirectAdminu

Prvním krokem je přihlášení do vašeho DirectAdmin účtu. Po přihlášení budete přesměrováni na hlavní panel, kde můžete spravovat různé aspekty vašeho hostingového účtu, včetně e-mailů, souborů a samozřejmě DNS záznamů.

Navigace k DNS správě

V hlavním panelu DirectAdmin vyhledejte sekci "Account Manager", pod kterou se nachází možnost "DNS Management" nebo "Správa DNS". Kliknutím na tuto možnost otevřete stránku pro správu DNS záznamů vaší domény.

Přidávání a úprava DNS záznamů

Na stránce správy DNS uvidíte seznam stávajících záznamů pro vaši doménu. Zde můžete provádět různé operace, jako je přidání nových záznamů, úprava nebo odstranění stávajících záznamů. Nejběžnější typy DNS záznamů zahrnují:

  • A záznamy: Odkazují na IP adresu serveru, kde je hostován váš web.
  • MX záznamy: Určují servery pro příjem e-mailů pro vaši doménu.
  • CNAME záznamy: Umožňují odkazovat jednu doménu na druhou.
  • TXT záznamy: Slouží pro ověření vlastnictví domény nebo pro konfiguraci e-mailových služeb.

Při přidávání nového záznamu stačí vyplnit relevantní informace, jako je typ záznamu, host (název subdomény nebo @ pro hlavní doménu), adresa (IP adresa nebo cílový hostitel pro CNAME záznamy) a TTL (Time To Live, který určuje, jak dlouho si ostatní servery mají záznam pamatovat).

Testování a ověřování změn

Po provedení změn v DNS záznamech je důležité ověřit, že jsou všechny záznamy správně nastaveny. Můžete použít různé online nástroje pro kontrolu DNS, jako je MXToolbox nebo Google Admin Toolbox, k ověření, že vaše změny byly úspěšně propagovány.

 

Správa DNS záznamů je klíčová pro správnou funkci vašich internetových služeb. DirectAdmin poskytuje intuitivní rozhraní pro správu těchto záznamů, což usnadňuje udržování vašeho webu a souvisejících služeb. S pravidelnou kontrolou a údržbou zabezpečíte, že vaše doména bude vždy správně směrovat na vaše služby a e-maily dosáhnou svého cíle.