Košík je prázdný

ISPconfig 3 je oblíbený open-source nástroj pro správu hostingů, serverů a domén. Díky své flexibilitě a široké škále funkcí je ideálním řešením pro správce webů, kteří hledají efektivní způsob, jak spravovat své webové prostředí. Jednou z klíčových funkcí je možnost snadno spravovat subdomény. Tento článek vám poskytne podrobný návod, jak na to.

Co jsou subdomény a proč je používat

Subdomény jsou rozšíření hlavní domény a umožňují organizovat web do logicky oddělených sekci bez potřeby registrace nové domény. Například blog.vasedomena.cz je subdoména domény vasedomena.cz. Subdomény jsou ideální pro rozdělení webu na různé sekce, jako jsou blogy, e-shopy nebo fóra.

Základy správy subdomén v ISPConfig 3

ISPConfig 3 poskytuje intuitivní rozhraní pro správu subdomén. Pro přidání nové subdomény je nejprve potřeba přihlásit se do ISPConfig 3 panelu a navigovat do sekce "Webové stránky".

Přidání nové subdomény

  1. Přihlaste se do vašeho ISPConfig 3 panelu.
  2. Přejděte do sekce "Webové stránky" a vyberte "Přidat novou webovou stránku".
  3. V sekci "Doména" zadejte název vaší subdomény, například blog.vasedomena.cz.
  4. Vyplňte ostatní požadované informace a uložte nastavení.

Nastavení DNS pro subdomény Pro správnou funkčnost subdomény je nutné správně nastavit DNS záznamy. V ISPConfig 3 to lze udělat přímo v panelu pod sekci "DNS".

  1. Přejděte do sekce "DNS" a vyberte "Přidat nový záznam".
  2. Vyberte typ záznamu, obvykle A nebo CNAME, a vyplňte potřebné informace, jako je název subdomény a IP adresa serveru.
  3. Uložte změny.

Tipy pro pokročilé správu subdomén

  • Pro zabezpečení subdomén použijte SSL certifikáty. ISPConfig 3 umožňuje snadnou instalaci certifikátů Let's Encrypt.
  • Využijte možnost přesměrování subdomén, pokud chcete návštěvníky rychle přesměrovat na jinou část vašeho webu nebo na úplně jiný web.
  • Pro lepší organizaci a správu využijte možnosti nastavení PHP verze a dalších serverových parametrů pro každou subdoménu zvlášť.

Správa subdomén v ISPConfig 3 je jednoduchá a intuitivní. S pomocí tohoto průvodce můžete efektivně rozšiřovat své webové prostředí o subdomény, které pomohou lépe organizovat váš obsah a poskytnou uživatelům lepší navigaci. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat nastavení a zabezpečení vašich subdomén, abyste zajistili jejich bezproblémový a bezpečný chod.