Košík je prázdný

V poslední době narůstá potřeba flexibilního hostingu, který dokáže podporovat různé verze PHP na jednom serveru. Tento požadavek je obzvláště důležitý pro správce webů, kteří potřebují zajistit kompatibilitu a zabezpečení svých aplikací. ISPconfig 3 nabízí řešení, jak spravovat více verzí PHP efektivně a bezpečně na jediné platformě. V tomto článku prozkoumáme, jak můžete snadno nastavit a konfigurovat různé verze PHP v ISPConfig 3, aby vaše hostingové prostředí bylo co nejflexibilnější.

Předpoklady

Před zahájením procesu je důležité mít plně funkční server s nainstalovaným ISPConfig 3. Dále byste měli mít přístup k rootu nebo sudo oprávněním, abyste mohli instalovat a konfigurovat software potřebný pro různé verze PHP.

Instalace různých verzí PHP

Než začnete s nastavením v ISPConfig, musíte nainstalovat požadované verze PHP na váš server. V závislosti na vašem operačním systému můžete použít správce balíčků, jako je apt pro Debian/Ubuntu nebo yum pro CentOS, k instalaci různých verzí PHP. Například pro instalaci PHP 7.4 a PHP 8.0 na Debian/Ubuntu použijete následující příkazy:

sudo apt update
sudo apt install php7.4 php7.4-cli php7.4-fpm
sudo apt install php8.0 php8.0-cli php8.0-fpm

Po instalaci potřebných verzí PHP ověřte jejich správnou instalaci příkazem php -v, spuštěným pro každou verzi PHP.

Konfigurace PHP verzí v ISPConfig

Po úspěšné instalaci různých verzí PHP je čas je nakonfigurovat v ISPConfig. Postupujte podle těchto kroků:

  1. Přihlaste se do vašeho ISPConfig panelu jako administrátor.
  2. Přejděte do sekce Systém > Přidat novou PHP verzi. Zde můžete definovat cesty k PHP interpreterům, které jste nainstalovali.
  3. Pro každou verzi PHP zadejte cestu k binárnímu souboru PHP-FPM. Obvykle se nachází v /etc/php/VERZE/fpm/php-fpm.conf, kde VERZE je verze PHP (např. 7.4 nebo 8.0).
  4. Nastavte další požadované konfigurační soubory a restartujte službu PHP-FPM pro každou verzi.

Přiřazení PHP verzí k webovým stránkám

S více verzemi PHP nyní správně nakonfigurovanými můžete jednoduše přiřadit konkrétní verzi PHP k jednotlivým webovým stránkám hostovaným na vašem serveru:

  1. Přejděte do sekce Webové stránky a vyberte web, kterému chcete přiřadit specifickou verzi PHP.
  2. V nastavení webu vyhledejte sekci PHP verze a z rozevíracího menu vyberte požadovanou verzi PHP.
  3. Uložte změny a restartujte službu webového serveru, aby se nová konfigurace použila.

 

Správa více verzí PHP na jednom serveru je klíčová pro zajištění kompatibility a zabezpečení vašich webových aplikací. ISPConfig 3 usnadňuje tento proces díky svému intuitivnímu uživatelskému rozhraní a flexibilní konfiguraci. Následováním výše uvedených kroků můžete efektivně spravovat různé verze PHP a zajistit, že vaše webové stránky budou vždy běžet na optimální verzi pro jejich potřeby.