Košík je prázdný

Konfigurace SSL certifikátů je klíčovým krokem k zabezpečení webového serveru a ochraně citlivých dat, která mezi serverem a jeho uživateli přecházejí. ISPconfig 3 je oblíbený open source nástroj pro správu hostingových serverů, který umožňuje snadnou administraci webových serverů, e-mailů a dalších služeb. V tomto článku se podíváme na to, jak nakonfigurovat SSL certifikáty v ISPConfig 3, krok za krokem.

Základy SSL certifikátů

SSL (Secure Sockets Layer) certifikáty jsou digitální certifikáty, které autentizují identitu Webové stránky a umožňují šifrované spojení. To je zásadní pro ochranu přenášených dat, jako jsou hesla, kreditní kartové informace a osobní údaje.

Příprava před konfigurací

Než začnete s konfigurací SSL certifikátu, ujistěte se, že máte správně nastavené DNS záznamy pro vaši doménu. ISPConfig 3 vyžaduje, aby doména byla správně směrována na server, na kterém je ISPConfig nainstalován.

Krok 1: Přihlášení do ISPConfig

Přihlaste se do svého ISPConfig 3 panelu jako administrátor. V hlavním menu vyberte záložku 'Sites'.

Krok 2: Vytvoření nového webu

Klikněte na 'Add new website' a vyplňte potřebné informace o vašem webu, včetně domény. Ujistěte se, že jste zaškrtli možnost 'SSL' pro aktivaci SSL podpory pro danou doménu.

Krok 3: Generování SSL certifikátu

Po vytvoření webu se v detailu domény objeví nová záložka 'SSL'. Zde můžete generovat nový SSL certifikát. ISPConfig 3 umožňuje generování samopodepsaných certifikátů, ale pro produkční účely je doporučeno použít certifikát od certifikační autority (CA), například Let's Encrypt.

Krok 4: Instalace SSL certifikátu

Pokud používáte certifikát od CA, budete muset certifikát a soukromý klíč nahrát přes rozhraní ISPConfig. To uděláte v záložce 'SSL', kde na vás čekají políčka pro nahrání certifikátu ('SSL Certificate') a klíče ('SSL Key'). Po nahrání klikněte na 'Save' a certifikát bude instalován.

Krok 5: Testování konfigurace

Po instalaci certifikátu je důležité ověřit, že je vše správně nastaveno. To můžete udělat pomocí nástrojů jako je SSL Labs' SSL Test. Zadejte název vaší domény a spusťte test. Pokud je vše správně nastaveno, měli byste dostat vysoké hodnocení bezpečnosti.

 

Konfigurace SSL certifikátů v ISPConfig 3 je přímý proces, který výrazně zvyšuje bezpečnost vaší webové stránky. Důležité je vybrat správný typ certifikátu pro vaše potřeby a ujistit se, že je správně nainstalován a konfigurován. S těmito kroky můžete zabezpečit svůj web a ochránit citlivá data svých uživatelů.