Košík je prázdný

ISPconfig 3 je oblíbený open-source nástroj pro správu webhostingu, který umožňuje správu webových serverů, emailů, databází a DNS prostřednictvím webového rozhraní. Jednou z klíčových funkcí ISPConfig 3 je správa DNS záznamů, což je nezbytné pro správnou funkci vašich domén a služeb. Tento článek vás provede základní konfigurací DNS záznamů v ISPConfig 3, abyste mohli efektivně spravovat vaše domény.

Základy DNS

DNS (Domain Name System) je systém, který převádí lidsky čitelné názvy domén (např. www.priklad.cz) na IP adresy (např. 192.0.2.1), které počítače používají k navázání spojení. Každá doména musí mít správně nastavené DNS záznamy, aby byla dostupná na internetu.

Přihlášení do ISPConfig 3

Než začnete konfigurovat DNS záznamy, musíte se přihlásit do vašeho ISPConfig 3 panelu. Zadejte URL adresu vašeho panelu do webového prohlížeče a přihlaste se pomocí vašich přihlašovacích údajů.

Vytvoření nové zóny DNS

  1. Po přihlášení klikněte na záložku "DNS".
  2. Vyberte "DNS zóny" a klikněte na tlačítko "Přidat novou zónu".
  3. Vyplňte potřebné informace o vaší doméně, jako je název zóny a IP adresa primárního serveru. Po dokončení klikněte na "Uložit".

Konfigurace DNS záznamů

Pro základní funkčnost domény budete potřebovat nastavit několik typů DNS záznamů:

  • A záznam slouží k přiřazení doménového jména k IP adrese serveru.
  • MX záznam určuje mailový server zodpovědný za příjem emailů pro vaši doménu.
  • CNAME záznam umožňuje přiřadit alias k existujícímu doménovému jménu.
  • TXT záznam se často používá pro ověřování domény nebo nastavení SPF pravidel.
  1. V zóně DNS klikněte na "Přidat záznam".
  2. Vyberte typ záznamu, který chcete přidat, a vyplňte požadované informace.
  3. Po dokončení klikněte na "Uložit".

Testování konfigurace DNS

Po nastavení DNS záznamů je důležité ověřit, že jsou správně propagovány a vaše doména je správně rozpoznána na internetu. Můžete použít nástroje jako nslookup nebo dig, aby jste zkontrolovali, zda vaše záznamy fungují jak mají.

 

Správná konfigurace DNS záznamů je zásadní pro dostupnost vaší domény a služeb na internetu. S ISPConfig 3 můžete snadno spravovat vaše DNS záznamy a zabezpečit tak správnou funkcionalitu vašich webových stránek a emailů. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat a aktualizovat vaše DNS záznamy, aby odpovídaly aktuálním potřebám vaší infrastruktury.