Košík je prázdný

ISPconfig 3 je populární open-source nástroj pro správu webhostingů, který umožňuje administrátorům snadno spravovat webové servery, e-mailové servery, zóny DNS, databáze a další. V rámci jeho širokého spektra funkcí nabízí ISPConfig 3 také pokročilé možnosti pro správu databází MySQL a PostgreSQL. Tento článek se zaměřuje na to, jak v rámci tohoto nástroje efektivně spravovat tyto databáze.

Základy správy databází v ISPConfig 3

Než se ponoříme do specifik či pokročilých funkcí, je důležité pochopit, jak se v ISPConfig 3 vytvářejí a spravují databáze. Po přihlášení do panelu ISPConfig přejděte do sekce "Weby" a vyberte doménu nebo poddoménu, pro kterou chcete databázi vytvořit. V detailu domény naleznete záložku "Databáze", kde můžete přidávat nové databáze, uživatele a nastavovat jejich oprávnění.

Správa MySQL databází

MySQL je nejčastěji používaný databázový systém v ISPConfig 3. Pro vytvoření nové databáze MySQL:

  1. Klikněte na tlačítko "Přidat novou databázi".
  2. Vyplňte název databáze a případně zadejte komentář pro lepší orientaci.
  3. Vytvořte uživatele databáze a nastavte heslo. ISPConfig umožňuje přiřadit různá oprávnění, takže můžete omezit, co může uživatel s databází dělat.
  4. Po uložení jsou změny aplikovány a databáze je připravena k použití.

Správa PostgreSQL databází

Pokud preferujete PostgreSQL, proces je velmi podobný:

  1. V záložce "Databáze" vyberte možnost vytvořit PostgreSQL databázi.
  2. Zadejte název databáze a přiřaďte ji k uživatelskému účtu. ISPConfig umožňuje vytvářet uživatelské účty specifické pro PostgreSQL databáze.
  3. Upravte oprávnění uživatele podle potřeby a uložte změny.

Pokročilé funkce

ISPConfig 3 nabízí řadu pokročilých funkcí pro správu databází, včetně zálohování a obnovy, přístupu k phpMyAdmin pro MySQL databáze nebo phpPgAdmin pro PostgreSQL databáze. Tyto nástroje umožňují detailní správu databází přímo z webového rozhraní ISPConfig.

Bezpečnostní doporučení

Bezpečnost databází by měla být vždy prioritou. Ujistěte se, že:

  • Používáte silná hesla pro všechny databázové účty.
  • Pravidelně aktualizujete ISPConfig a databázové systémy.
  • Omezujete přístup k databázi na nezbytné operace a uživatele.

 

ISPConfig 3 je výkonný nástroj, který zjednodušuje správu MySQL a PostgreSQL databází. Díky intuitivnímu rozhraní a široké škále funkcí mohou administrátoři efektivně řídit databáze, zajistit jejich bezpečnost a optimalizovat jejich výkon. S průvodcem krok za krokem a pokročilými funkcemi je ISPConfig 3 ideální volbou pro správu databází na vašem webhostingovém serveru.