Košík je prázdný

V prostředí webhostingu je běžným požadavkem potřeba přesměrovat návštěvníky z jedné domény na jinou nebo z jedné URL na jinou. To může být užitečné z mnoha důvodů, jako je změna názvu vaší Webové stránky, přesunutí obsahu na novou adresu, nebo jednoduše z důvodu udržení SEO hodnoty starých odkazů. V tomto článku se zaměříme na to, jak lze takové přesměrování provést v populárním hostingovém panelu ISPconfig 3.

Základy přesměrování v ISPConfig 3

ISPConfig 3 je open-source hostingový kontrolní panel, který umožňuje správu webů, e-mailů, databází a mnoho dalšího prostřednictvím webového rozhraní. Přesměrování domény nebo URL v tomto systému vyžaduje základní znalosti o konfiguraci serveru a práci s .htaccess soubory nebo serverovými konfiguračními soubory.

Krok 1: Přihlášení do ISPConfig

Prvním krokem je přihlášení do vašeho ISPConfig panelu. Po přihlášení se dostanete na hlavní dashboard, odkud můžete spravovat všechny aspekty vašeho hostingu.

Krok 2: Výběr domény pro přesměrování

Ve vašem ISPConfig panelu navigujte do sekce 'Webové stránky' a vyberte doménu, kterou chcete přesměrovat. Pokud chcete přesměrovat konkrétní URL, musíte se ujistit, že máte přístup k správnému webu, kde se nachází daná URL.

Krok 3: Nastavení přesměrování pomocí .htaccess

Pro přesměrování na úrovni serveru je nejčastější metodou použití souboru .htaccess, který umožňuje definovat pravidla pro přesměrování. Tento soubor umístěte do kořenového adresáře domény, kterou chcete přesměrovat.

Pro přesměrování celé domény můžete použít následující pravidlo:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^staradomena\.com [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://novadomena.com/$1 [L,R=301]

Pokud chcete přesměrovat specifickou URL, použijte pravidlo podobné tomuto:

RewriteEngine On
RewriteRule ^staracesta/(.*)$ http://novadomena.com/novacesta/$1 [R=301,L]

Krok 4: Kontrola a testování přesměrování

Po nastavení přesměrování je důležité provést kontrolu, zda vše funguje správně. To můžete udělat pomocí nástrojů pro testování HTTP statusů nebo jednoduše otevřením původní URL v prohlížeči a ověřením, že jste byli správně přesměrováni na novou adresu.

 

Přesměrování domény nebo URL v ISPConfig 3 je poměrně přímočarý proces, který vyžaduje jen základní znalosti správy webu. Důležité je vždy pečlivě testovat všechna nastavení, aby se předešlo potenciálním problémům s dostupností vašeho webu nebo SEO.