Košík je prázdný

Bezpečnost a důvěryhodnost e-mailové komunikace je v dnešní době klíčová. SPF (Sender Policy Framework), DKIM (DomainKeys Identified Mail) a DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance) jsou standardy, které pomáhají chránit e-mailovou komunikaci před spamem, phishingem a jinými formami zneužití. V tomto článku se podíváme na to, jak tyto záznamy nastavit v populárním hostingovém panelu ISPconfig 3.

SPF záznamy - Základ vaší e-mailové bezpečnosti

SPF záznam je typ DNS záznamu, který identifikuje, které mailové servery jsou oprávněné odesílat e-maily jménem vaší domény. Nastavení SPF záznamu v ISPConfig 3 je jednoduché:

  1. Přihlaste se do vašeho ISPConfig 3 panelu.
  2. Přejděte na sekci "DNS" a vyberte správnou doménu.
  3. Klikněte na "Přidat nový záznam" a zvolte typ "TXT".
  4. Do pole "Data" vložte váš SPF záznam, například v=spf1 a mx -all, což znamená, že e-maily mohou být odesílány pouze ze serverů, které jsou v A nebo MX záznamech vaší domény.

DKIM záznamy - Zvyšte důvěryhodnost vašich e-mailů

DKIM přidává digitální podpis do hlavičky e-mailu, což umožňuje příjemci ověřit, že e-mail skutečně pochází z vaší domény a nebyl po cestě změněn. Nastavení DKIM v ISPConfig 3 vyžaduje několik kroků:

  1. Ve vašem ISPConfig 3 panelu přejděte do sekce "E-mail" a vyberte "Mail Domain".
  2. Klikněte na doménu, pro kterou chcete DKIM nastavit, a poté na záložku "DKIM".
  3. Zde můžete generovat DKIM klíče kliknutím na "Generovat DKIM klíče".
  4. Po vygenerování klíčů je potřeba vytvořit v DNS záznamu typu TXT pro DKIM. To uděláte opět v sekci "DNS" vaší domény v ISPConfig 3, kde jako hodnotu vložíte vygenerovaný veřejný klíč.

DMARC záznamy - Kompletní ochrana vaší e-mailové komunikace

DMARC využívá SPF a DKIM k ověření, že e-mail pochází z vaší domény, a definuje, co se má stát, pokud ověření selže. Nastavení DMARC v ISPConfig 3:

  1. Přejděte do sekce "DNS" a vyberte vaši doménu.
  2. Přidání nového TXT záznamu pro DMARC se provádí podobně jako u SPF a DKIM, klikněte na "Přidat nový záznam".
  3. Do pole "Data" vložte hodnotu DMARC záznamu, například v=DMARC1; p=reject; rua=mailto:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., kde p=reject určuje, že e-maily, které selhaly v ověření, mají být odmítnuty a rua určuje adresu pro zasílání zpráv o ověření.

 

Správné nastavení SPF, DKIM a DMARC záznamů je nezbytné pro zabezpečení vaší e-mailové komunikace a zvýšení důvěryhodnosti vašich e-mailů. ISPConfig 3 nabízí jednoduché rozhraní pro nastavení těchto záznamů, což výrazně přispívá k ochraně vaší domény před zneužitím. Pravidelná kontrola a aktualizace těchto záznamů je důležitá pro udržení nejvyšší možné úrovně bezpečnosti vaší e-mailové komunikace.