Košík je prázdný

V éře digitalizace a neustále rostoucího počtu kybernetických útoků se bezpečnost stává klíčovým prvkem každého online projektu. Jednou z fundamentálních složek zabezpečení je implementace SSL/TLS certifikátů, které šifrují data posílaná mezi serverem a klientem. V tomto článku se zaměříme na postup přidání a správy SSL/TLS certifikátů pro FTP na serverové řešení ISPconfig 3.

Proč je důležité mít SSL/TLS certifikát pro FTP?

FTP (File Transfer Protocol) je tradiční způsob přenosu souborů na internetu. Ačkoli je FTP samo o sobě velmi užitečné pro správu souborů na dálku, nenabízí šifrování dat, což znamená, že uživatelská jména, hesla a přenášené soubory mohou být snadno odposlouchávána. Přidáním SSL/TLS certifikátu do FTP spojení můžeme zajistit, že všechna komunikace je šifrována a tím pádem mnohem bezpečnější.

Jak přidat SSL/TLS certifikát pro FTP v ISPConfig 3

  1. Příprava certifikátu: Než začnete, budete potřebovat platný SSL certifikát. Můžete použít jak komerční certifikáty od certifikačních autorit (CA), tak i bezplatné certifikáty, například od Let's Encrypt.

  2. Přihlášení do ISPConfig: Přihlaste se do svého ISPConfig panelu jako administrátor.

  3. Navigace k sekci FTP: V horní nabídce přejděte na „Služby“ a vyberte „FTP“. Zde můžete spravovat FTP účty a konfigurace.

  4. Přidání certifikátu: Pokud chcete přidat nebo upravit SSL/TLS certifikát pro konkrétní FTP účet, vyhledejte tento účet a klikněte na možnost „Editovat“. V sekci SSL najdete možnosti pro přidání nebo aktualizaci certifikátu.

  5. Konfigurace SSL/TLS: Zde budete potřebovat vložit vaše certifikáty – veřejný klíč, soukromý klíč a případně CA řetězec (chain). Tyto informace obdržíte od vašeho certifikačního úřadu.

  6. Uložení a restart služby: Po vložení všech potřebných informací uložte konfiguraci a restartujte FTP službu, aby se nové nastavení projevilo.

Správa SSL/TLS certifikátů

ISPConfig 3 umožňuje jednoduchou správu SSL/TLS certifikátů. Můžete snadno obnovit expirující certifikáty, přidávat nové, nebo měnit existující konfigurace. Důležité je pravidelně kontrolovat platnost vašich certifikátů a včas je obnovovat, aby nedošlo k přerušení šifrovaného spojení.

 

Zabezpečení FTP spojení pomocí SSL/TLS certifikátů je dnes nezbytné pro ochranu přenášených dat. V ISPConfig 3 je proces přidání a správy těchto certifikátů relativně jednoduchý a přímý, což umožňuje uživatelům snadno zvýšit bezpečnost svých serverů. S pravidelnou údržbou a obnovou certifikátů můžete zajistit, že vaše data zůstanou bezpečná a šifrovaná.