Košík je prázdný

Webhostingový management systém WHMCS je oblíbeným nástrojem pro správu hostingu a fakturace. Jeho instalace může na první pohled vypadat složitě, ale ve skutečnosti jde o přímý proces. V tomto článku probereme krok za krokem, jak WHMCS nainstalovat na váš Webhosting.

Předpoklady

Před zahájením instalace se ujistěte, že váš hosting splňuje následující požadavky:

  • PHP verze 7.2 nebo novější
  • MySQL databáze verze 5.5 nebo novější
  • IonCube Loaders nainstalovaný na serveru

Dále budete potřebovat přístup k vašemu webhostingovému účtu, FTP klienta pro nahrání souborů a licenci WHMCS.

Krok 1: Stažení WHMCS

Prvním krokem je stažení nejnovější verze WHMCS ze stránky WHMCS.com. Po zakoupení licence budete mít přístup ke stažení instalačního balíčku.

Krok 2: Nahrání souborů na server

Po stažení archivu WHMCS jej rozbalte a pomocí FTP klienta nahrajte soubory na váš webhosting. Ideálně do root adresáře vašeho doménového jména nebo do podadresáře, pokud chcete WHMCS spustit z konkrétní URL.

Krok 3: Vytvoření databáze

Přihlaste se do kontrolního panelu vašeho webhostingu (např. cPanel) a vytvořte novou MySQL databázi. Zaznamenejte si název databáze, uživatelské jméno a heslo - tyto informace budete potřebovat během instalace.

Krok 4: Instalace

Po nahrání souborů na server a vytvoření databáze otevřete ve vašem prohlížeči URL adresu, kam jste WHMCS nahráli. Spustí se instalační průvodce. Postupujte podle instrukcí na obrazovce, kde budete vyzváni k zadání informací o databázi a licenčního klíče.

Krok 5: Konfigurace cronu

WHMCS vyžaduje, aby byl nastaven cron job pro automatické spouštění periodických úloh. V kontrolním panelu vašeho webhostingu nastavte cron job tak, aby spouštěl soubor 'cron.php' ve vaší WHMCS instalaci každých 5 minut.

Krok 6: Zabezpečení instalace

Po dokončení instalace zabezpečte váš WHMCS systém. To zahrnuje odstranění instalačního adresáře, nastavení správných oprávnění pro soubory a adresáře, a aktivaci SSL certifikátu pro zabezpečení komunikace.

 

Instalace WHMCS na webhostingu je proces, který vyžaduje pečlivé plánování a postupování podle kroků. Po dokončení instalace a konfigurace budete mít k dispozici mocný nástroj pro správu hostingu a fakturace. Nezapomeňte pravidelně aktualizovat WHMCS a jeho doplňky, abyste zajistili bezpečnost a stabilitu vašeho systému.