Košík je prázdný

Přemýšlíte o přesunu vašeho systému WHMCS (WebHost Manager Complete Solution) na jiný server nebo hostingovou službu? Ať už je váš důvod jakýkoliv – hledáte lepší cenu, výkon, nebo potřebujete nové funkce – je důležité postupovat správně, aby byl přechod co nejhladší a bez zbytečných komplikací. V tomto článku vám poskytneme krok za krokem návod, jak na to.

Příprava před přesunem

1. Zálohování dat: První a nejdůležitější krok je kompletní zálohování vašich dat WHMCS. To zahrnuje databáze, soubory, e-maily a jakékoli jiné související informace. Zálohování zajistí, že v případě jakýchkoli problémů během přesunu neztratíte žádná data.

2. Kontrola požadavků nového hostingu: Ujistěte se, že nový hosting splňuje všechny technické požadavky WHMCS. To zahrnuje verzi PHP, MySQL, ionCube Loader a další. Informace o požadavcích naleznete na oficiálních stránkách WHMCS.

3. Plánování přesunu: Ideálně byste měli plánovat přesun na dobu, kdy je nejnižší provoz na vašem webu. To minimalizuje dopad na vaše zákazníky.

Proces přesunu

1. Přenos souborů: Pomocí FTP nebo SSH přeneste všechny soubory WHMCS z vašeho stávajícího serveru na nový hosting. Nezapomeňte zahrnout všechny soubory a složky, včetně těch skrytých.

2. Export a import databáze: Exportujte databázi WHMCS ze stávajícího serveru a importujte ji do nového hostingového prostředí. K tomu můžete využít phpMyAdmin nebo jiné nástroje pro správu databáze.

3. Konfigurace konfiguračních souborů: Po přenosu souborů a databáze je potřeba aktualizovat konfigurační soubory WHMCS, aby odrážely nové cesty a přístupové údaje k databázi. Nejčastěji se jedná o soubor configuration.php.

4. Testování: Než přesměrujete provoz na nový server, důkladně otestujte celý systém WHMCS. Zkontrolujte, zda vše funguje jak má – přihlášení, správa účtů, fakturace atd.

5. Přesměrování DNS: Po úspěšném testování a ověření, že vše na novém serveru funguje správně, je čas aktualizovat DNS záznamy, aby odkazovaly na nový server. Tento krok může trvat několik hodin až dní, než se DNS záznamy plně propagují.

Po přesunu

1. Monitorování: I po dokončení přesunu je důležité pečlivě sledovat systém WHMCS, aby jste se ujistili, že vše funguje bez problémů a zákazníci nemají žádné potíže.

2. Informování zákazníků: Ačkoliv by přesun neměl negativně ovlivnit vaše zákazníky, je dobré je informovat o přesunu a zároveň je ujistit, že se snažíte poskytovat co nejlepší služby.

 

Přesun WHMCS na nový server nebo hosting může na první pohled vypadat jako komplikovaný proces, ale s dobrým plánováním a pečlivým postupem může proběhnout hladce a bez větších problémů. Důležité je nevynechat žádný krok, pečlivě zálohovat data a po přesunu důkladně otestovat celý systém.