Košík je prázdný

Vytvoření vlastního téma pro Drupal může být skvělým způsobem, jak přizpůsobit a oživit vaši webovou stránku. Ať už jste začátečník nebo pokročilý vývojář, následující kroky vám pomohou pochopit proces tvorby tématu od začátku.

1. Příprava prostředí

Než začnete, ujistěte se, že máte nainstalovaný Drupal a že je vaše vývojové prostředí připraveno. To zahrnuje mít lokální server, jako je XAMPP nebo MAMP, a základní znalosti HTML, CSS a PHP.

2. Vytvoření souboru .info.yml

Začněte vytvořením nového adresáře ve složce /themes/custom ve vaší instalaci Drupalu. Název tohoto adresáře bude zároveň názvem vašeho tématu. Uvnitř tohoto adresáře vytvořte soubor NÁZEV_TÉMATU.info.yml. Tento soubor bude obsahovat základní informace o vašem tématu, včetně jména, popisu a verze.

3. Definice oblastí

V souboru .info.yml můžete definovat různé "oblasti" (regions), které vaše téma bude podporovat. To vám umožní určit, kde na stránce se budou nacházet menu, bloky a další prvky.

4. Vytvoření souborů šablon

Šablony řídí, jak se obsah zobrazí na stránce. Drupal používá šablonovací systém Twig, takže budete potřebovat vytvořit soubory Twig pro různé části vašeho webu, jako jsou stránkové šablony, šablony uzlů a blokové šablony. Tyto soubory umístěte do adresáře /templates ve vašem tématu.

5. Přidání CSS a JavaScriptu

Pro přizpůsobení vzhledu a chování vašeho tématu můžete přidat vlastní CSS a JavaScript. Tyto soubory umístěte do složky /css nebo /js a v souboru .info.yml je deklarujte, aby Drupal věděl, že je má načítat.

6. Testování a ladění

Jakmile máte základní strukturu vašeho tématu, je čas ji otestovat. Zapněte si zobrazení chyb v Drupalu a použijte webové nástroje pro vývojáře ve vašem prohlížeči k ladění CSS a JavaScriptu. Nezapomeňte také otestovat vaše téma na různých zařízeních a prohlížečích, abyste zajistili jeho responzivitu a kompatibilitu.

7. Dokončení a sdílení

Po dokončení testování a ladění můžete své téma zapnout v administraci Drupalu. Pokud jste s výsledkem spokojeni, můžete své téma sdílet s ostatními uživateli Drupalu, buď zveřejněním na Drupal.org nebo nabídnutím ke stažení z vlastního webu.

Vytváření vlastního téma v Drupalu může být náročný, ale také velmi odměňující proces. S trochou praxe a trpělivosti můžete vytvořit úžasně vypadající a funkční téma, které odráží jedinečný styl a potřeby vašeho webu.