Košík je prázdný

Drupal je jedním z nejpopulárnějších systémů pro správu obsahu (CMS), který umožňuje vytvářet a spravovat různé typy webových stránek, od jednoduchých blogů až po složité korporátní portály. Jednou z klíčových funkcí Drupalu je jeho flexibilní systém menu a navigace, který usnadňuje uživatelům orientaci na webu. V tomto článku se podíváme na to, jak v Drupalu vytvářet a spravovat menu a navigační prvky.

Základy menu v Drupalu

Drupal nabízí několik typů menu, mezi které patří Hlavní menu, Vedlejší menu, a Uživatelské menu. Každé z těchto menu lze přizpůsobit podle potřeb vašeho webu. Pro přidání nebo úpravu položek menu se přihlaste do administrace Drupalu a v sekci "Struktura" vyberte "Menu". Zde můžete spravovat existující menu nebo vytvořit nové.

Vytvoření nového menu

  1. Přejděte do sekce "Struktura" a vyberte "Menu".
  2. Klikněte na "Přidat menu".
  3. Zadejte název menu a popis (nepovinné). Po dokončení klikněte na "Uložit".

Po vytvoření menu můžete začít přidávat položky do menu. Každá položka menu může odkazovat na různý typ obsahu, jako jsou články, základní stránky, externí odkazy nebo speciální systémové cesty.

Přidání položek do menu

  1. V sekci "Struktura" a "Menu" vyberte menu, do kterého chcete přidat položky.
  2. Klikněte na "Přidat položku do menu".
  3. Zadejte název položky, odkaz a další nastavení, jako je váha (pro určení pořadí položek).
  4. Po dokončení nastavení klikněte na "Uložit".

Správa a úpravy menu

Každé menu a jeho položky lze kdykoliv upravit. Můžete měnit názvy položek, jejich odkazy, pořadí a rovněž je můžete odstraňovat nebo přesouvat mezi různými menu. Tato flexibilita umožňuje udržovat navigaci webu aktuální a přehlednou pro uživatele.

Rozšíření funkcí menu

Pro rozšířené potřeby správy menu Drupal nabízí řadu modulů třetích stran, které přidávají další funkce, jako jsou rozbalovací menu, víceúrovňové navigace, nebo integrace s sociálními médii. Mezi populární moduly patří například Superfish nebo Nice Menus.

Správa menu a navigace v Drupalu je klíčovým prvkem pro úspěšnou prezentaci obsahu na webu. Díky intuitivnímu rozhraní a široké škále dostupných modulů může být navigace na vašem webu nejen funkční, ale také esteticky přitažlivá. Věnujte proto dostatek času plánování a testování vaší navigační struktury, abyste zajistili, že uživatelé najdou co hledají rychle a efektivně.