Košík je prázdný

V dnešním dynamickém podnikovém prostředí se často setkáváme s potřebou přizpůsobit standardní SAP aplikace specifickým požadavkům organizace. Naštěstí SAP nabízí robustní nástroje pro rozšíření a přizpůsobení svých standardních aplikací bez nutnosti zásahů do zdrojového kódu, čímž se zachovává snadná aktualizace a upgrade. Mezi tyto nástroje patří BAdI (Business Add-Ins) a Enhancement Framework, které umožňují flexibilní rozšíření funkcionalit. Tento článek se zaměří na vysvětlení těchto technologií a na to, jak je mohou vývojáři využít k rozšíření SAP aplikací.

Co je BAdI?

BAdI, neboli Business Add-Ins, jsou jednou z technologií poskytovaných SAP pro rozšíření standardních aplikací. Jedná se o definovaná rozhraní, která umožňují vkládat vlastní kód do standardního zpracování SAP bez nutnosti modifikace původního kódu. BAdIs jsou implementovány s využitím objektově orientovaného programování v ABAP, což umožňuje vývojářům vytvářet modulární a opakovaně použitelné komponenty.

Enhancement Framework: Co to je?

Enhancement Framework je dalším nástrojem, který SAP poskytuje pro rozšíření a úpravu standardních aplikací. Na rozdíl od BAdI, který se zaměřuje na specifické body rozšíření, Enhancement Framework poskytuje širokou škálu možností pro vkládání uživatelského kódu na různá místa v rámci standardního kódu. To zahrnuje implicitní a explicitní enhancement points, enhancement sections a switch frameworks, které umožňují vývojářům přidávat nové funkce nebo měnit chování aplikací podle potřeb organizace.

Jak BAdI a Enhancement Framework fungují společně

BAdI a Enhancement Framework se navzájem doplňují a poskytují vývojářům flexibilní nástroje pro rozšíření SAP aplikací. Zatímco BAdI umožňuje implementaci nových funkcí prostřednictvím definovaných rozhraní, Enhancement Framework nabízí více bodů zásahu do standardního kódu. V praxi to znamená, že vývojáři mohou použít Enhancement Framework pro drobné úpravy nebo rozšíření na úrovni kódu a BAdI pro větší, modulární rozšíření.

Příklady využití

Představme si, že organizace potřebuje přidat specifickou logiku validace do procesu vytváření objednávek. Pomocí BAdI může vývojář implementovat novou třídu, která tuto logiku obsahuje, a zasáhnout přímo do procesu vytváření objednávek. Pokud je potřeba upravit výpis na obrazovce nebo přidat nová pole do standardního reportu, může být vhodnější použít Enhancement Framework.

Praktické tipy pro vývojáře

Při práci s BAdI a Enhancement Framework je důležité pečlivě plánovat rozšíření, aby bylo zajištěno, že nebudou s budoucími aktualizacemi SAP v konfliktu. Doporučuje se držet se SAP best practices, využívat dokumentaci a testovat rozšíření v izolovaném prostředí před nasazením do produkčního systému.

Rozšíření standardních SAP aplikací pomocí BAdI a Enhancement Framework poskytuje organizacím možnost flexibilně reagovat na měnící se obchodní požadavky bez zbytečného rizika narušení standardní funkcionality. S těmito nástroji mohou vývojáři efektivně implementovat specifické požadavky a zároveň udržet systém stabilní a snadno aktualizovatelný.