Košík je prázdný

Liferay je oblíbená platforma pro vytváření intranetů, extranetů a webových portálů. Jednou z jejích klíčových funkcí je schopnost snadno vytvářet vlastní formuláře, které umožňují sbírat informace od uživatelů. V tomto článku se podíváme na to, jak můžete v Liferay vytvořit vlastní formuláře krok za krokem.

Začínáme

Než začnete s vytvářením formuláře, ujistěte se, že máte správná oprávnění. Pro vytváření a úpravy formulářů potřebujete být ve vaší Liferay instanci v roli s oprávněním pro správu obsahu.

Krok 1: Přístup k nástroji pro formuláře

V navigačním menu Liferay přejděte na "Obsah" a poté na "Formuláře". Zde uvidíte seznam již vytvořených formulářů, pokud nějaké jsou, a možnost vytvořit nový formulář.

Krok 2: Vytvoření nového formuláře

Klikněte na tlačítko "Přidat nový formulář". Zadejte název vašeho formuláře a popis, pokud je to nutné. Tím vstoupíte do editoru formulářů, kde můžete začít přidávat pole a konfigurovat vaše formuláře.

Krok 3: Přidání a konfigurace polí

V editoru formulářů můžete přidávat různé typy polí táhnutím z bočního panelu do pracovní oblasti formuláře. Pro každé pole můžete nastavit řadu parametrů, jako jsou například název pole, povinnost vyplnění, výchozí hodnoty a validační pravidla.

Krok 4: Nastavení akcí po odeslání

Liferay umožňuje nastavit co se stane po odeslání formuláře. Můžete například nastavit odeslání e-mailu s potvrzením uživateli, přesměrování na specifickou stránku nebo uložení dat do databáze. Tato nastavení najdete v sekci "Nastavení" ve spodní části editoru formulářů.

Krok 5: Publikování a testování formuláře

Po dokončení návrhu a konfigurace formuláře nezapomeňte formulář uložit a publikovat. Poté je důležité formulář otestovat v praxi, abyste se ujistili, že vše funguje podle očekávání a že všechna data jsou správně sbírána a zpracovávána.

Tipy pro pokročilé

  • Pro složitější formulářové scénáře zvažte využití Liferay's Dynamic Data Mapping (DDM) frameworku, který umožňuje vytvářet složité formuláře a přizpůsobit zpracování dat.
  • Pokud potřebujete integraci s externími systémy, Liferay poskytuje rozhraní API, které můžete použít k propojení formulářů s vašimi podnikovými aplikacemi.

Vytváření vlastních formulářů v Liferay nemusí být složité. S trochou praxe a experimentováním můžete rychle vytvářet efektivní formuláře, které splní vaše podnikové potřeby.