Košík je prázdný

V dnešní digitální éře je zabezpečení webových aplikací na prvním místě zájmu mnoha organizací. Liferay, jakožto populární platforma pro vývoj portálových a intranetových aplikací, není výjimkou. Abychom zajistili ochranu před běžnými bezpečnostními hrozbami, je nutné přijmout komplexní opatření. Tento článek se zaměřuje na klíčové aspekty zabezpečení aplikací postavených na platformě Liferay a poskytuje přehled nejlepších praktik pro jejich ochranu.

Identifikace a autentizace

Jedním z prvních kroků k zabezpečení je implementace silného mechanismu identifikace a autentizace. Doporučuje se použití vícefaktorové autentizace (MFA), která přidává další vrstvu zabezpečení tím, že vyžaduje více než jednu formu ověření od uživatelů před udělením přístupu.

Zabezpečení komunikace

Veškerá komunikace mezi klientem a serverem by měla být šifrována pomocí protokolu HTTPS, což zajišťuje ochranu přenášených dat před odposlechem a manipulací. K tomu je nutné správně nakonfigurovat SSL/TLS certifikáty.

Ochrana před SQL injection

SQL injection je běžná bezpečnostní hrozba, které se Liferay aplikace mohou stát obětí. K prevenci patří použití parametrizovaných dotazů a ORM frameworků, které minimalizují riziko vkládání škodlivého kódu do databáze.

Cross-Site Scripting (XSS)

XSS útoky umožňují útočníkům vkládat škodlivý skript do webových stránek, které jsou zobrazeny ostatním uživatelům. Obrana proti těmto útokům zahrnuje sanitizaci vstupů od uživatelů a použití obsahových bezpečnostních politik (CSP) pro omezení zdrojů, ze kterých mohou být skripty spouštěny.

Zabezpečení souborů a uploadů

Je důležité zajistit, že soubory nahrané uživateli na server neobsahují škodlivý kód. Toho lze dosáhnout kontrolou typu souborů, omezením velikosti a skenováním antivirusovým softwarem.

Správa oprávnění

Správná konfigurace oprávnění je klíčová pro zabezpečení Liferay aplikací. Je nutné zajistit, aby uživatelé měli přístup pouze k těm datům a funkcím, které jsou pro ně nezbytné pro jejich práci.

Monitoring a protokolování

Pravidelný monitoring a protokolování aktivit uživatelů a systému pomáhá identifikovat a reagovat na bezpečnostní incidenty v reálném čase. Je důležité, aby protokoly byly bezpečně uloženy a pravidelně analyzovány.

Aktualizace a záplaty

Zajistěte, že váš Liferay server a veškerý doprovodný software jsou pravidelně aktualizovány. Vývojáři pravidelně vydávají záplaty pro známé bezpečnostní chyby, a jejich aplikace je klíčová pro udržení bezpečnosti aplikace.

Opatření uvedená v tomto článku jsou základem pro zabezpečení Liferay aplikací proti běžným hrozbám. Přestože neexistuje stoprocentní zabezpečení, aplikace těchto nejlepších praktik výrazně snižuje riziko bezpečnostních incidentů a chrání jak data, tak uživatele.