Košík je prázdný

OpenCart je oblíbená a uživatelsky přívětivá open-source platforma pro elektronický obchod. Nabízí širokou škálu funkcí a je vhodná pro podniky všech velikostí. Pokud hledáte způsob, jak na svém webhostingu spustit OpenCart, jste na správném místě. Tento článek vás provede celým procesem instalace krok za krokem.

Předinstalační požadavky

Než začnete s instalací OpenCart, ujistěte se, že váš Webhosting splňuje všechny potřebné požadavky. Ty obvykle zahrnují:

  • PHP (minimálně verze 7.3)
  • MySQL (minimálně verze 5.6) nebo MariaDB
  • Apache nebo Nginx webový server
  • Curl a GD PHP knihovny

Krok 1: Stažení OpenCart

Prvním krokem je stažení nejnovější verze OpenCart z oficiálních stránek (www.opencart.com). Po stažení souboru ho rozbalte na svém počítači.

Krok 2: Nahrání souborů na webhosting

Pomocí FTP klienta nahrajte obsah rozbaleného adresáře OpenCart do kořenového adresáře vašeho webhostingu. Pokud chcete OpenCart nainstalovat do podadresáře vašeho webu, nahrajte soubory do příslušného adresáře.

Krok 3: Vytvoření databáze

Před instalací OpenCart musíte vytvořit MySQL databázi, kterou bude systém používat. Toto lze obvykle provést přes ovládací panel vašeho webhostingu, jako je cPanel nebo Plesk. Během vytváření zaznamenejte název databáze, uživatelské jméno a heslo, protože je budete potřebovat později při instalaci.

Krok 4: Instalační proces

Po nahrání souborů a vytvoření databáze otevřete ve vašem webovém prohlížeči URL adresu, kam jste OpenCart nahráli. Budete automaticky přesměrováni na instalační stránku OpenCart. Postupujte podle instrukcí na obrazovce:

  1. Přijměte licenční smlouvu.
  2. Zkontrolujte, zda váš hosting splňuje všechny požadavky.
  3. Zadejte údaje o databázi a administrátorské údaje pro přístup do administrace OpenCart.
  4. Dokončete instalaci.

Krok 5: Konfigurace a přizpůsobení

Po úspěšné instalaci se přihlaste do administrátorského rozhraní OpenCart a začněte s konfigurací a přizpůsobením vašeho obchodu. OpenCart nabízí širokou škálu možností a rozšíření, které vám umožní přizpůsobit obchod podle vašich představ.

Bezpečnostní doporučení

Po instalaci je důležité provést několik bezpečnostních kroků, jako je odstranění instalačního adresáře, nastavení správných oprávnění souborů a adresářů a pravidelná aktualizace OpenCart a všech nainstalovaných rozšíření.

Instalace OpenCart na váš webhosting není složitý proces, ale vyžaduje pečlivé plánování a přípravu. Postupujte podle výše uvedených kroků, a měli byste být schopni úspěšně spustit váš vlastní obchod na platformě OpenCart. Nezapomeňte také pravidelně aktualizovat software a dbát na bezpečnostní opatření, abyste zajistili hladký chod vašeho obchodu.