Košík je prázdný

V dnešním digitálním světě je doručitelnost e-mailů klíčovým prvkem pro úspěch v komunikaci s klienty, partnery či zaměstnanci. Jedním z efektivních způsobů, jak zlepšit doručitelnost vašich e-mailů, je správné nastavení reverse DNS (rDNS) lookupu. V tomto článku se dozvíte, co reverse DNS lookup je a jak jej můžete zřídit pro vaši doménu.

Co je reverse DNS lookup?

Reverse DNS lookup je proces, při kterém se IP adresa překládá zpět na doménové jméno. Na rozdíl od tradičního DNS lookupu, který překládá doménová jména na IP adresy, rDNS dělá pravý opak. Tento mechanismus je často využíván e-mailovými servery k ověření, že IP adresa odesílatele je spojena s doménovým jménem, z něhož e-mail pochází. Tím se zvyšuje důvěryhodnost odesílaných e-mailů a snižuje pravděpodobnost, že budou označeny jako spam.

Proč je reverse DNS důležité?

Mnohé antispamové filtry považují e-maily bez správného nastavení rDNS za podezřelé a mohou je automaticky přesměrovat do složky se spamem. Správné nastavení reverse DNS tedy může výrazně přispět k lepší doručitelnosti vašich e-mailů.

Jak zřídit reverse DNS lookup

  1. Zjistěte IP adresu vašeho mail serveru. Nejdříve musíte znát IP adresu serveru, z něhož odesíláte e-maily.

  2. Kontaktujte vašeho poskytovatele internetových služeb. Nastavení reverse DNS lookupu obvykle provádí poskytovatel internetových služeb (ISP) nebo správce vaší dedikované IP adresy. Kontaktujte je a požádejte o nastavení rDNS pro vaši IP adresu.

  3. Poskytněte potřebné informace. Vašemu ISP budete muset poskytnout IP adresu mail serveru a doménové jméno, které má být s touto IP adresou asociováno.

  4. Ověření nastavení. Po nastavení rDNS můžete použít různé online nástroje k ověření, že vaše rDNS správně funguje. Jednoduše zadáte vaši IP adresu a nástroj by měl vrátit doménové jméno, které jste nastavili.

Tipy pro úspěšné nastavení

  • Ujistěte se, že doménové jméno, které chcete asociovat s IP adresou, správně odráží vaši identitu nebo vaší firmu.
  • Sledujte konzistenci mezi rDNS záznamy a SPF (Sender Policy Framework) nebo DKIM (DomainKeys Identified Mail) záznamy. To může dále zlepšit vaši doručitelnost.
  • Pravidelně kontrolujte a aktualizujte vaše DNS záznamy, aby odrážely jakékoli změny ve vaší infrastruktuře.

Správné nastavení reverse DNS lookupu je důležitým krokem k zajištění, že vaše e-maily dosáhnou svých adresátů a nebudou chybně označeny jako spam. Dodržením výše uvedených kroků a neustálým monitorováním vašich e-mailových pravidel a nastavení zajistíte, že vaše komunikace bude efektivní a bezproblémová.