Košík je prázdný

V digitálním marketingu a SEO (optimalizace pro vyhledávače) jsou zpětné odkazy považovány za důležitý faktor, který může ovlivnit pozici Webové stránky ve výsledcích vyhledávání. Zpětné odkazy, tedy odkazy vedoucí z jiných webů na váš web, mohou významně přispět k autoritě a důvěryhodnosti vaší stránky. Avšak ne všechny odkazy jsou hodnoceny stejně, a zde hrají klíčovou roli atributy rel="nofollow", rel="sponsored" a rel="ugc".

Atribut rel="nofollow"

Atribut rel="nofollow" byl původně zaveden v roce 2005 Googlem jako nástroj pro boj proti spamu v komentářích a neregulovanému získávání zpětných odkazů. Když vyhledávač narazí na odkaz s tímto atributem, nebere tento odkaz v úvahu při hodnocení stránky, na kterou odkazuje. To znamená, že nofollow odkazy neovlivňují pozici stránky ve výsledcích vyhledávání. Avšak Google v září 2019 aktualizoval své pokyny, čímž naznačil, že odkazy s atributem nofollow mohou být použity jako "náznak" při určování hodnoty stránky, i když přímo neovlivňují hodnocení.

Atribut rel="sponsored"

Atribut rel="sponsored" je poměrně nový a byl představen společně s aktualizací pokynů Google v roce 2019. Tento atribut je určen pro odkazy, které byly získány jako součást reklamy, sponzorství nebo jiných komerčních dohod. Použitím tohoto atributu webmasteři jasně označují, které odkazy na jejich stránkách jsou placené, což pomáhá udržet transparentnost a důvěryhodnost v očích vyhledávačů. Podobně jako u nofollow, i odkazy označené jako sponsored mohou být použity jako signál v algoritmech vyhledávačů, ale nejsou přímo započítávány do hodnocení stránek.

Atribut rel="ugc"

Atribut rel="ugc" (User Generated Content - obsah generovaný uživatelem) byl také zaveden v roce 2019 a je určen pro odkazy v obsahu vytvořeném uživateli, jako jsou komentáře a fórové příspěvky. Tento atribut umožňuje vyhledávačům lépe rozlišit mezi odkazy, které byly vytvořeny správcem webu, a odkazy generovanými uživateli, což může mít vliv na hodnocení stránek. Odkazy označené jako ugc jsou podobně jako nofollow a sponsored odkazy brány jako náznaky, které mohou ovlivnit vyhledávací algoritmy.

Jak tyto atributy ovlivňují SEO

Použití těchto atributů umožňuje majitelům webů a SEO specialistům lépe komunikovat s vyhledávači a upřesnit, jak by měly být různé typy odkazů interpretovány a hodnoceny. I když odkazy s těmito atributy přímo nezvyšují hodnocení stránky, poskytují vyhledávačům cenné informace, které mohou nepřímo ovlivnit SEO. Je důležité správně používat tyto atributy, abyste zajistili, že vaše stránka bude vyhledávači správně interpretována a hodnocena.