Košík je prázdný

JSON-LD, což je zkratka pro JavaScript Object Notation for Linked Data, je metoda kódování propojených dat pomocí JSON. Primárním účelem JSON-LD je propojení dat na webu a usnadnění jejich sdílení a spojování. Tento formát je široce uznáván a doporučován World Wide Web Consortium (W3C), což je mezinárodní komunita, která se zabývá vývojem webových standardů.

Jak funguje

JSON-LD umožňuje integraci dat různých formátů z různých zdrojů tak, aby byla snadno čitelná jak pro lidi, tak pro počítače. To se provádí definováním kontextu, který určuje, jaký význam mají jednotlivé položky v datové struktuře. Kontext může například specifikovat, že určitý řetězec představuje jméno osoby, datum nebo jakoukoli jinou informaci.

Použití a výhody

JSON-LD se široce používá v různých aplikacích, od vyhledávačů, které ho využívají pro lepší pochopení obsahu webových stránek, přes sociální sítě, které ho využívají pro sdílení informací mezi platformami, až po specifické aplikace jako je například propojení vědeckých dat. Jednou z klíčových výhod JSON-LD je jeho flexibilita a snadná integrace do stávajících JSON aplikací, což vývojářům umožňuje snadno přidávat sémantický význam ke svým datům bez potřeby zásadních změn v jejich aplikacích.

Příklady a implementace

Pro implementaci JSON-LD není potřeba žádné speciální zpracování na straně klienta. Data jsou jednoduše vložena do HTML kódu Webové stránky pomocí <script> tagu s atributem type="application/ld+json". Tento přístup umožňuje vyhledávačům a dalším nástrojům snadno extrahovat a zpracovávat propojená data.

Příklad kódu

<script type="application/ld+json">
{
  "@context": "http://schema.org",
  "@type": "Person",
  "name": "Jan Novák",
  "jobTitle": "Výzkumný pracovník",
  "telephone": "(123) 456-7890",
  "url": "http://www.example.com"
}
</script>

Tento kód definuje osobu s jménem Jan Novák, jehož profesí je výzkumný pracovník, a poskytuje další kontaktní informace. Díky použití JSON-LD je tato informace strukturovaná a snadno interpretovatelná jak pro lidi, tak pro počítače.

Využití JSON-LD je klíčové pro zlepšení sémantického významu webu a usnadnění integrace a propojení dat na globální úrovni. Jeho implementace je relativně jednoduchá a přináší značné výhody v oblasti SEO, zlepšení přístupnosti informací a jejich propojení.