Košík je prázdný

Core Web Vitals jsou klíčové metriky, které Google používá pro hodnocení kvality uživatelské zkušenosti na webových stránkách. Zahrnují Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) a Cumulative Layout Shift (CLS). Pro zajištění nejlepšího možného hodnocení v těchto oblastech je zde několik doporučených postupů.

Zlepšení Largest Contentful Paint (LCP)

LCP měří dobu načítání největšího viditelného prvku obsahu. Pro zlepšení LCP:

  • Optimalizujte obrázky a videa. Používejte moderní formáty obrázků, jako je WebP, které poskytují lepší kompresi než tradiční formáty. Zvažte také líné načítání pro obrázky a videa, které nejsou ihned viditelné.
  • Minimalizujte čas načítání serveru. Vylepšete reakci serveru optimalizací vašeho serverového softwaru nebo přechodem na rychlejší hostingovou službu.
  • Odstraňte zablokování zdrojů. Minimalizujte množství CSS a JavaScriptu, které blokují vykreslování, a používejte asynchronní nebo odložené načítání pro skripty, které nejsou kritické pro počáteční zobrazení.

Zlepšení First Input Delay (FID)

FID měří dobu odezvy stránky na první interakci uživatele. Pro zlepšení FID:

  • Optimalizujte zpracování JavaScriptu. Rozdělte dlouhé úlohy na menší části, použijte Web Workers pro provádění skriptů na pozadí, a vyhněte se nadměrnému JavaScriptu.
  • Použijte efektivní načítání třetích stran. Skripty třetích stran mohou zpomalit vaše stránky. Načítejte je asynchronně nebo po načtení hlavního obsahu stránky.

Zlepšení Cumulative Layout Shift (CLS)

CLS měří, jak často se obsah stránky posouvá během načítání. Pro zlepšení CLS:

  • Použijte místo pro média a text. Ujistěte se, že pro obrázky, videa a reklamy jsou vyhrazena místa, aby se při načítání stránky nezměnily jejich rozměry.
  • Vyvarujte se nečekaným změnám layoutu. Při přidávání obsahu asynchronně, například při načítání reklam nebo výsledků AJAX, se ujistěte, že máte vyhrazený prostor, aby nedošlo k posunutí již načteného obsahu.

Další faktory

  • Používejte HTTPS. Bezpečnost je klíčová pro uživatelskou důvěru a HTTPS je nyní standardem pro web.
  • Mobilní přátelskost. Ujistěte se, že vaše stránky jsou optimalizovány pro mobilní zařízení, což je důležité nejen pro uživatele, ale i pro vyhledávače.
  • Přístupnost. Zajištění přístupnosti vašich stránek pro uživatele s různými potřebami by mělo být klíčovou součástí vašeho designu.

Pamatujte, že optimalizace pro Core Web Vitals by měla být průběžný proces. Pravidelně monitorujte výkonnost vaší stránky pomocí nástrojů jako Google's PageSpeed Insights a Lighthouse, abyste identifikovali oblasti pro zlepšení a udržovali vaše stránky v souladu s nejlepšími praktikami.