Košík je prázdný

Wordpress pokračuje ve své evoluci směrem k ještě větší flexibilitě a přizpůsobivosti. S příchodem Full Site Editing (FSE) se otevírají nové možnosti pro tvůrce webů. Díky této inovaci nyní můžete upravovat celý web, včetně záhlaví, patičky a dalších klíčových částí, přímo v editoru Gutenberg.

Co je to Full Site Editing?

FSE je součástí projektu Gutenberg, který byl zahájen s cílem modernizovat a zjednodušit proces tvorby obsahu v WordPressu. Od zavedení blokového editoru Gutenberg v roce 2018 WordPress postupně rozšiřuje jeho možnosti. Full Site Editing představuje další krok v této evoluci, umožňuje uživatelům plnou kontrolu nad vzhledem celého webu přímo z jednoho místa.

Jak FSE mění práci s WordPressem?

Tradičně bylo pro úpravu základních prvků webu, jako jsou záhlaví a patičky, nutné zasahovat do kódu tématu nebo používat speciální nástroje a pluginy. FSE to mění. Umožňuje uživatelům vytvářet a upravovat tyto elementy vizuálně a intuitivně, pomocí bloků Gutenberg. To znamená, že i ti, kdo neovládají programování, mohou snadno přizpůsobit svůj web svým potřebám.

Hlavní výhody Full Site Editing

  • Větší flexibilita a kontrola: Uživatelé mají plnou kontrolu nad všemi aspekty svého webu bez potřeby zasahovat do kódu.
  • Jednotnost a konzistence: Upravujete-li záhlaví, patičku nebo jiné globální prvky, změny se projeví konzistentně na celém webu.
  • Efektivita a snížení závislosti na třetích stranách: Sníží se potřeba používat dodatečné pluginy nebo téma pro základní úpravy designu.

Jak začít s Full Site Editing?

Pro začátek s FSE je nejprve potřeba mít nainstalovaný WordPress 5.8 nebo novější a aktivovat téma kompatibilní s Full Site Editing. V administraci WordPressu poté najdete novou sekci "Editor webu", kde můžete začít s úpravami svého webu.

Přechod na Full Site Editing může vyžadovat určitou dobu na adaptaci, zejména pokud jste zvyklí pracovat s tradičními tématy a pluginy. Nicméně výhody, které FSE přináší v dlouhodobém horizontu, jsou nezpochybnitelné.

WordPress tímto krokem opět dokazuje svou pozici lídra v oblasti systémů pro správu obsahu. Full Site Editing otevírá dveře k novým možnostem pro designery, vývojáře i běžné uživatele, kteří chtějí mít svůj web přesně podle svých představ. Zkuste to a objevte nové dimenze flexibility a kreativity ve světě WordPressu.