Košík je prázdný

V dnešním dynamickém světě cloudových technologií se Kubernetes stal de-facto standardem pro orchestraci kontejnerů. S rostoucím počtem organizací, které nasazují Kubernetes clustery napříč různými cloudovými poskytovateli a on-premise prostředími, se zvyšuje i potřeba efektivní síťové komunikace mezi těmito clustery. Zde přichází na scénu Submariner, nástroj navržený speciálně pro propojení více Kubernetes clusterů a zajištění bezproblémové síťové komunikace mezi pods napříč těmito clustery.

Co je Submariner?

Submariner je open-source projekt, který umožňuje síťovou komunikaci mezi různými Kubernetes clustery. Tento nástroj poskytuje mechanismus pro propojení clusterů tak, aby pods mohly komunikovat bez ohledu na to, v jakém clusteru se nacházejí. Submariner podporuje různé topologie sítí a umožňuje zabezpečený přenos dat díky šifrování veškeré síťové komunikace.

Jak Submariner funguje?

Submariner využívá kombinaci tunelování a routování pro propojení síťových prostorů různých Kubernetes clusterů. Pro zajištění bezpečnosti komunikace používá IPsec tunely, které šifrují data přenášená mezi clustery. Díky tomu je možné zajistit bezpečný a soukromý přenos dat mezi pods, bez ohledu na fyzickou polohu jednotlivých clusterů.

Hlavní výhody Submarineru

  • Propojení clusterů napříč cloudovými poskytovateli: Submariner umožňuje propojení Kubernetes clusterů, které běží u různých cloudových poskytovatelů, čímž usnadňuje multi-cloud strategie.
  • Zabezpečená komunikace: Díky využití IPsec tunelů je veškerá síťová komunikace mezi clustery šifrována, což zajišťuje její bezpečnost.
  • Flexibilita a škálovatelnost: Submariner podporuje různé topologie sítí a umožňuje snadné přidávání nebo odebírání clusterů z propojení.

Implementace a konfigurace

Pro nasazení Submarineru je nejprve potřeba mít připravené Kubernetes clustery. Následně se pomocí Submariner operátora cluster připojí do Submariner sítě. Konfigurace zahrnuje specifikaci clusterů, mezi kterými má probíhat komunikace, a nastavení potřebných síťových pravidel pro routování a firewall.

Použití v praxi

Submariner najde uplatnění v organizacích, které potřebují zajistit spolehlivou a zabezpečenou komunikaci mezi aplikacemi běžícími v různých Kubernetes clusterech. To je obzvláště užitečné pro scénáře, kde aplikace potřebují sdílet data nebo služby napříč cloudovými prostředími nebo on-premise datovými centry.

Submariner otevírá nové možnosti pro multi-cloud strategie a zjednodušuje správu síťové komunikace mezi Kubernetes clustery. S jeho pomocí mohou organizace efektivně rozšířit své cloudové prostředí a zvýšit odolnost a flexibilitu svých aplikací.