Košík je prázdný

Wordpress je jedním z nejoblíbenějších systémů pro správu obsahu (CMS) na světě, díky své flexibilitě a uživatelsky přívětivému rozhraní. Přesto uživatelé mohou občas narazit na problémy při nahrávání souborů. Jednou z běžných chyb, které mohou uživatelé zažít, je omezení velikosti nahrávaného souboru. Tento článek se zaměřuje na dva klíčové parametry v konfiguračním souboru PHP (php.ini), které ovlivňují nahrávání souborů: upload_max_filesize a post_max_size.

Problém s konfigurací PHP

Základním problémem, s kterým se uživatelé setkávají, je, že upload_max_filesize a post_max_size v php.ini jsou nastaveny na příliš nízkou hodnotu. Standardně může být upload_max_filesize nastaven na hodnotu 2 MB (2M), což je pro mnoho souborů, zejména obrázků vysokého rozlišení a videí, nedostačující.

Rozdíl mezi upload_max_filesize a post_max_size

  • upload_max_filesize určuje maximální velikost souboru, který je možné nahrát přes PHP. Jak již bylo zmíněno, výchozí hodnota je často nastavena na 2 MB.
  • post_max_size omezuje maximální velikost celkových dat posílaných pomocí metody POST v PHP. To zahrnuje nejen soubory, ale i další formulářová data. Je důležité, aby post_max_size byl vždy větší než upload_max_filesize, aby bylo možné nahrávat soubory maximální povolené velikosti.

Jak problém vyřešit

Pro zvýšení limitu velikosti souboru, který je možné nahrát, je nutné upravit obě tyto hodnoty v souboru php.ini. Můžete například nastavit:

  • upload_max_filesize = 64M
  • post_max_size = 64M

Po provedení těchto změn je doporučeno restartovat webový server, aby se nová konfigurace projevila. Je důležité poznamenat, že přesné kroky pro restartování serveru se mohou lišit v závislosti na používaném hostingovém řešení.

Další možná řešení

Pokud nemáte přístup k php.ini nebo pokud vaše změny nejsou z nějakého důvodu účinné, existují i jiné způsoby, jak ovlivnit maximální velikost nahrávaných souborů:

  1. Použití .htaccess: Některé servery umožňují konfiguraci PHP nastavení prostřednictvím souboru .htaccess. Můžete přidat řádky, jako jsou php_value upload_max_filesize 64M a php_value post_max_size 64M.

  2. WordPress pluginy: Existují pluginy, které mohou pomoci spravovat velikost nahrávaných souborů bez nutnosti ruční úpravy konfiguračních souborů. Tyto pluginy však mohou mít omezenou funkčnost v závislosti na konfiguraci serveru.

V případě, že se setkáte s problémy, které nemůžete vyřešit, je vhodné kontaktovat technickou podporu vašeho webhostingu, která by měla být schopna provést potřebné změny za vás nebo vám poskytnout specifické instrukce pro vaše hostingové prostředí.