Košík je prázdný

V dnešním digitálním světě je zabezpečení webových stránek klíčovým aspektem pro ochranu osobních a finančních informací online. SSL (Secure Socket Layer) certifikáty hrají v tomto procesu nezastupitelnou roli, neboť zajišťují šifrované spojení mezi webovým serverem a prohlížečem. Přestože cíl běžných SSL certifikátů a certifikátů Let's Encrypt je stejný, mezi těmito dvěma typy existují zásadní rozdíly, které je důležité pochopit.

Co je SSL certifikát?

SSL certifikát je digitální certifikát, který potvrzuje identitu Webové stránky a umožňuje šifrovanou komunikaci. Když uživatel navštíví zabezpečenou stránku (označenou HTTPS místo HTTP), SSL certifikát zaručuje, že veškeré informace přenášené mezi webovým serverem a prohlížečem uživatele jsou šifrovány a tím chráněny před zneužitím.

Běžný SSL certifikát

Běžné SSL certifikáty jsou vydávány certifikačními autoritami (CA), které provádějí důkladnou verifikaci žádající organizace před vydáním certifikátu. Existují různé typy běžných SSL certifikátů, včetně:

  • OV (Organization Validation): Tento typ certifikátu vyžaduje, aby certifikační autorita ověřila existenci a legitimitu organizace. Je vhodný pro firmy a organizace, které chtějí uživatelům poskytnout vyšší úroveň důvěry.

  • DV (Domain Validation): Pro získání tohoto certifikátu stačí ověření, že žadatel vlastní nebo kontroluje doménu. Tento proces je rychlejší a méně náročný než u OV certifikátů.

  • EV (Extended Validation): Nejvyšší úroveň SSL certifikátů, kde certifikační autorita provádí rozsáhlé ověření žadatele. Webové stránky s EV certifikátem zobrazují v adresním řádku název firmy, což zvyšuje důvěru uživatelů.

Let's Encrypt zdarma

Let's Encrypt je bezplatná, automatizovaná a otevřená certifikační autorita, která poskytuje DV certifikáty s cílem zvýšit celkovou úroveň zabezpečení na internetu. Hlavními výhodami Let's Encrypt jsou:

  • Automatická správa: Certifikáty mohou být automaticky vydávány, obnovovány a spravovány pomocí softwaru na serveru, což zjednodušuje proces zabezpečení webu.

  • Bezplatnost: Let's Encrypt nabízí certifikáty zdarma, čímž je zabezpečení dostupné i pro malé webové projekty a osobní stránky.

  • Omezená platnost: Certifikáty od Let's Encrypt mají kratší platnost (obvykle 90 dní), což vyžaduje častější obnovu. Toto opatření zvyšuje bezpečnost tím, že pravidelně nutí administrátory obnovit a revalidovat své certifikáty.

 

Volba mezi běžným SSL certifikátem a certifikátem od Let's Encrypt závisí na konkrétních potřebách a požadavcích webu. Zatímco běžné SSL certifikáty nabízejí různé úrovně ověření a mohou poskytnout vyšší úroveň důvěry uživatelů, Let's Encrypt představuje dostupnou a uživatelsky přívětivou alternativu pro zabezpečení webových stránek. Nezáleží na tom, kterou možnost si vyberete, důležité je, že váš web bude bezpečnější a vaši uživatelé chráněni.