Košík je prázdný

Pokud se setkáte s chybou "Failed to open stream: No such file or directory" ve vašem PHP skriptu, nejste sami. Tato chyba je běžně způsobena pokusem PHP o přístup nebo začlenění souboru, který neexistuje nebo je špatně zadána cesta k němu. Tento problém se často objevuje při vývoji webových aplikací, včetně populárních systémů pro správu obsahu jako je Wordpress.

Co způsobuje chybu?

Chyba je vyvolána funkcí require, include, require_once, nebo include_once, když PHP nemůže najít soubor specifikovaný v argumentu funkce. Například, pokud se pokoušíte začlenit soubor PHP z tématu WordPress a cesta k souboru je nesprávně zadána, objeví se tato chyba. V našem příkladu je chyba vyvolána řádkem ve wp-settings.php, který se pokouší načíst missing-file.php z tématu, ale soubor neexistuje nebo je špatně zadána jeho cesta.

Jak problém vyřešit

  1. Zkontrolujte cestu k souboru: Ujistěte se, že cesta k souboru je správně zadána. V případě WordPress se ujistěte, že cesta odráží strukturu složek vašeho tématu nebo pluginu.

  2. Ověřte existenci souboru: Přejděte do příslušného adresáře a ověřte, že soubor skutečně existuje. Pokud soubor chybí, vytvořte ho nebo obnovte z zálohy.

  3. Použijte správné oprávnění: Soubory by měly mít správná oprávnění pro čtení PHP procesem. Obvykle 644 pro soubory a 755 pro adresáře.

  4. Debuggování cesty: Pokud stále narazíte na problémy, použijte PHP funkci getcwd() pro zjištění aktuální pracovní cesty skriptu a ujistěte se, že se shoduje s očekávanou cestou k souboru.

  5. Alternativní funkce: Pokud soubor není klíčový pro běh aplikace, zvažte použití include nebo include_once, které vyvolají varování místo fatální chyby, pokud soubor neexistuje.

 

Chyba "Failed to open stream" je běžným problémem, který může být způsoben několika faktory, včetně nesprávně zadané cesty k souboru nebo chybějícího souboru. Při řešení tohoto problému je důležité pečlivě zkontrolovat cestu a existenci souboru, stejně jako oprávnění souborů a adresářů. S těmito kroky můžete problém rychle vyřešit a obnovit plnou funkčnost vaší webové aplikace.