Košík je prázdný

V dnešní digitální éře je zabezpečení webových stránek nejvyšší prioritou jak pro vlastníky webů, tak pro jejich uživatele. SSL (Secure Sockets Layer) certifikáty hrají klíčovou roli v ochraně online transakcí a ujištění uživatelů, že jejich data jsou bezpečná. Přesto se můžeme setkat s chybami SSL certifikátů, které mohou vést k vážným bezpečnostním rizikům. Jednou z běžných chyb, s níž se uživatelé mohou setkat, je NET::ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID.

Co znamená chyba NET::ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID?

Tato chyba se objevuje, když prohlížeč neuznává autoritu, která vydala SSL certifikát webu, jako důvěryhodnou. To může být způsobeno několika důvody:

  • Certifikát byl vydán neznámou nebo nedůvěryhodnou certifikační autoritou (CA).
  • Certifikát byl pozměněn nebo je nějakým způsobem poškozen.
  • Systémové hodiny uživatele jsou nesprávně nastaveny, což vede k nesouladu datumů platnosti certifikátu.

Jak problém vyřešit

Řešení této chyby závisí na příčině jejího vzniku. Níže jsou uvedeny některé z možných kroků k jejímu odstranění:

1. Ověření platnosti SSL certifikátu:

Ujistěte se, že SSL certifikát webu je stále platný a nevypršel. Toto lze obvykle zkontrolovat pomocí nástrojů online pro ověření SSL certifikátů.

2. Aktualizace prohlížeče:

Zastaralá verze prohlížeče může mít problémy s rozpoznáváním nových nebo aktualizovaných certifikačních autorit. Aktualizace na nejnovější verzi prohlížeče může problém vyřešit.

3. Kontrola systémových hodin:

Ujistěte se, že datum a čas na vašem zařízení jsou správně nastaveny. Nesprávné nastavení může způsobit, že prohlížeč považuje certifikát za neplatný.

4. Důvěra v certifikační autoritu:

V některých případech může být nutné manuálně přidat certifikační autoritu do seznamu důvěryhodných vydavatelů ve vašem operačním systému nebo prohlížeči.

Chyba NET::ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID je vážným upozorněním na potenciální bezpečnostní problém. Je důležité ji řešit co nejdříve, abyste ochránili svá data a udrželi bezpečnost svého online prostředí. Při řešení této chyby je klíčové identifikovat příčinu jejího vzniku a podniknout odpovídající kroky k jejímu odstranění. V případě, že problémy přetrvávají, doporučuje se kontaktovat technickou podporu webu nebo IT specialistu.