Košík je prázdný

Bootstrap, oblíbený front-end framework pro vývoj responzivních a mobilně prvních webových stránek, prošel od svého vzniku v roce 2011 mnoha změnami. V tomto článku se zaměříme na klíčové rozdíly mezi jednotlivými verzemi, od Bootstrapu 2 až po současnou verzi.

Bootstrap 2: Začátky responzivity

Bootstrap 2, vydaný v roce 2012, přinesl první kroky k responzivnímu designu. Představil responzivní mřížkový systém, který webům umožnil automaticky se přizpůsobit různým velikostem obrazovek. Tato verze také zavedla komponenty jako dropdown menu, paginaci a upozornění.

Bootstrap 3: Mobilně první přístup

Vydání Bootstrapu 3 v roce 2013 přineslo zásadní změnu v podobě "mobilně prvního" přístupu. To znamenalo, že designy byly nejprve vytvářeny pro malé obrazovky, s postupným zvyšováním složitosti pro větší zařízení. Tato verze přepracovala mřížkový systém pro lepší flexibilitu a zavedla nové komponenty, jako jsou modální okna, navigační lišty a různé styly tlačítek.

Bootstrap 4: Přechod na Flexbox

Bootstrap 4, vydaný v roce 2017, přinesl další významný skok v přístupu k responzivnímu designu díky přechodu na Flexbox. Flexbox umožnil jednodušší a flexibilnější rozložení stránky, což zjednodušilo vytváření komplexních layoutů. Bootstrap 4 také aktualizoval mnoho existujících komponent, zlepšil podporu pro přístupnost a přidal nové utility třídy pro lepší kontrolu nad stylováním.

Bootstrap 5: Odpoutání se od jQuery

Nejnovější verze, Bootstrap 5, přináší odvážný krok směrem k moderním front-end vývojovým standardům tím, že se úplně vzdává závislosti na jQuery ve prospěch nativních JavaScriptových komponent. To vede k rychlejším načítacím časům a menší velikosti celkového balíčku. Mezi další novinky patří zlepšená podpora pro vlastní CSS proměnné, odstranění podpory pro Internet Explorer a zavedení nových ikon a utility tříd.

 

Rozvoj Bootstrapu od jeho druhé verze až po současnost ukazuje jeho schopnost přizpůsobit se měnícím se trendům a požadavkům v oblasti webdesignu a vývoje. Každá verze přinesla významné změny, které usnadnily vytváření responzivních a přístupných webových stránek. Ať už se rozhodnete pro kteroukoli verzi, Bootstrap zůstává pevným základem pro moderní webdesign.