Košík je prázdný

V současné době existuje mnoho způsobů, jak na internetu vydělávat, a dvě z nejpopulárnějších metod jsou affiliate marketing a dropshipping. Obě tyto strategie se vyznačují nízkými počátečními náklady a přístupností, avšak každá z nich má své specifické vlastnosti a funguje zcela odlišně. V tomto článku se podrobně zaměříme na hlavní rozdíly mezi affiliatem a dropshippingem, abychom poskytli jasnější přehled o tom, jak každý z těchto modelů funguje.

Co je Affiliate Marketing

Affiliate marketing, neboli provizní marketing, je obchodní model, ve kterém affiliate (partner) propaguje produkty nebo služby jiné společnosti a za každý prodej nebo akci (např. registraci, stažení aplikace) získává provizi. Partner používá své kanály, jako jsou Webové stránky, blogy nebo sociální média, k dosažení a přesvědčení potenciálních zákazníků. Klíčovým prvkem úspěchu v affiliate marketingu je schopnost generovat kvalitní provoz na affiliate odkazy.

Co je Dropshipping

Na druhé straně, dropshipping je model e-commerce, kde prodejce nabízí produkty bez skladování zásob. Když zákazník provede objednávku, prodejce předá objednávku a detaily zaslání přímo dodavateli, který následně produkt přímo odesílá zákazníkovi. Dropshipper tedy funguje jako prostředník mezi dodavatelem a zákazníkem, přičemž jeho zisk pochází z rozdílu mezi velkoobchodní a maloobchodní cenou.

Klíčové rozdíly

Investiční a operativní náklady: Jedním z hlavních rozdílů mezi affiliatem a dropshippingem je výše počátečních investic a operativních nákladů. Affiliate marketing vyžaduje minimální investice, obvykle jen do vytvoření a údržby webu nebo platebních kanálů. Dropshipping vyžaduje více kapitálu na nastavení e-shopu, platbu za e-commerce platformu a marketing.

Řízení zásob a logistika: Affiliate marketéři se nemusí starat o zásoby ani logistiku, jejich hlavním úkolem je marketing a generování prodejů. Naopak, dropshippeři musí řešit logistiku a často komunikovat s dodavateli, aby zajistili hladké dodání produktů zákazníkům.

Kontrola nad procesem prodeje: Dropshipping nabízí vyšší úroveň kontroly nad prodejním procesem, včetně prezentace produktů, cenotvorby a zákaznického servisu. Affiliate marketing je omezen na propagaci produktů a nemá přímý vliv na cenotvorbu, prezentaci nebo dodání.

 

Ačkoli se jak affiliate marketing, tak dropshipping mohou jevit jako atraktivní způsoby, jak vstoupit do světa e-commerce s relativně nízkými počátečními náklady, každý z nich přináší specifické výzvy a vyžaduje odlišný přístup. Zatímco affiliate marketing je vhodnější pro ty, kteří preferují pracovat s obsahem a mají silné marketingové dovednosti, dropshipping se hodí pro jedince s zájmem o řízení e-commerce obchodu, kteří jsou připraveni investovat více do operativních procesů a zákaznického servisu. Rozhodnutí mezi těmito dvěma modely by mělo být založeno na individuálních silných stránkách, preferencích a obchodních cílech.