Košík je prázdný

WebAssembly, často zkráceně označovaný jako WASM, je moderní webový standard, který otevírá brány vývojářům umožňující efektivně spouštět kód psaný v různých programovacích jazycích přímo ve webovém prohlížeči. Tento standard byl vyvinut jako společný projekt mezi hlavními prohlížeči – Mozilla, Microsoft, Google a Apple – s cílem překlenout mezery výkonnosti a flexibilitě, které JavaScript, až do nedávna dominantní jazyk pro webové aplikace, má. V tomto článku se zaměříme na to, co přesně WebAssembly je, jak funguje, a jaké přínosy přináší v oblasti webového vývoje.

Co je WebAssembly?

WebAssembly je binární instrukční formát pro virtuální stroj spuštěný v prohlížeči. Je navržen tak, aby byl kompaktní, rychlý a bezpečný. Na rozdíl od JavaScriptu, který je interpretován nebo kompilován za běhu, kód WebAssembly je předkompilován do binárního formátu, který je prohlížeč schopen rychleji zpracovat, spustit a interagovat s JavaScriptem a DOM (Document Object Model).

Jak WebAssembly funguje?

Vývojáři mohou psát kód v jazycích jako C, C++, Rust nebo jiných, které jsou pak pomocí nástrojů, jako je Emscripten, kompilovány do formátu .wasm. Tento binární soubor je poté nahrán na web, kde jej prohlížeč může stáhnout, zkompilovat a spustit s výkonností blízkou nativním aplikacím.

Přínosy WebAssembly

  • Výkon: Díky předběžné kompilaci do binárního formátu a optimalizaci pro virtuální stroje prohlížečů nabízí WebAssembly vysokou rychlost vykonávání.
  • Jazyková nezávislost: Umožňuje vývojářům využívat jazyky, na které jsou zvyklí, a přesto dosahovat dobré integrace s webem.
  • Bezpečnost: Běhové prostředí WebAssembly je izolováno od hostitelského prostředí, což snižuje riziko bezpečnostních problémů.
  • Portabilita: Kód WebAssembly je spustitelný na jakékoli platformě, která podporuje standard, což z něj dělá ideální řešení pro cross-platformní aplikace.

Implementace a použití

WebAssembly se již používá v řadě aplikací, od video a audio kodeků přes hry a grafické knihovny až po celé programovací jazyky spuštěné ve webovém prohlížeči. Jeho schopnost integrovat se s existujícím JavaScriptem a web APIs (Application Programming Interfaces) z něj činí silný nástroj pro vývojáře, který může zlepšit uživatelskou zkušenost tím, že nabízí rychlejší a plynulejší výkon aplikací.

 

WebAssembly představuje významný posun vpřed ve vývoji webových aplikací, poskytující platformu, která je rychlá, bezpečná a přizpůsobivá potřebám moderního webu. S rostoucí podporou v prohlížečích a vývojových nástrojích se otevírají nové možnosti pro vývojáře a uživatele, které překračují tradiční hranice webového programování. WebAssembly nejenže umožňuje vyšší výkon webových aplikací, ale také rozšiřuje obzory toho, co je možné na webu realizovat.