Košík je prázdný

V dnešním digitálně propojeném světě hrají systémy pro správu vztahů se zákazníky (CRM) klíčovou roli v úspěchu podniků všech velikostí. CRM systémy umožňují organizacím efektivně spravovat a analyzovat interakce se svými zákazníky a potenciálními klienty, což přispívá k lepšímu pochopení jejich potřeb a zlepšení obchodních výsledků. Existují dvě hlavní kategorie CRM systémů: cloudové CRM a on-premise CRM. Tyto systémy se v několika klíčových aspektech liší a výběr mezi nimi závisí na konkrétních potřebách a preferencích každé organizace.

Rozdíly v umístění a přístupnosti

Cloudové CRM systémy jsou hostovány na vzdálených serverech poskytovatele služby a jsou přístupné prostřednictvím internetu. To znamená, že uživatelé mohou přistupovat k systému odkudkoliv, kde je k dispozici internetové připojení, což zajišťuje větší flexibilitu a mobilnost.

Naopak, on-premise CRM systémy jsou instalovány a běží na serverech a hardwaru vlastněných nebo pronajatých samotnou organizací. To vyžaduje fyzickou přítomnost v konkrétním zařízení nebo lokální síti pro přístup k systému, což může omezit přístupnost a flexibilitu.

Rozdíly v nákladech a investicích

Cloudové CRM systémy obvykle fungují na modelu předplatného, kde organizace platí měsíční nebo roční poplatky za používání služby. Tento model minimalizuje počáteční kapitálové výdaje, jelikož není nutné investovat do nákupu hardwaru nebo licencí softwaru.

On-premise CRM systémy vyžadují významné počáteční investice do nákupu hardwaru, softwaru a zajištění potřebné infrastruktury. Kromě toho mohou být spojeny s vyššími náklady na údržbu a aktualizace v průběhu času.

Rozdíly v kontrole a bezpečnosti

On-premise CRM systémy nabízejí organizacím vyšší úroveň kontroly nad svými daty, jelikož data jsou uložena na interních serverech. To může být výhodné pro organizace s přísnými požadavky na bezpečnost a soukromí dat.

Cloudové CRM systémy jsou spravovány poskytovatelem služby, což může vyvolávat obavy týkající se bezpečnosti a soukromí dat. Avšak, mnoho poskytovatelů cloudových služeb investuje významné zdroje do zabezpečení a dodržování předpisů, aby zajistili ochranu dat klientů.

Rozdíly ve škálovatelnosti a údržbě

Cloudové CRM systémy nabízejí výhodu snadné škálovatelnosti, umožňující organizacím rychle přizpůsobit kapacitu svých systémů měnícím se obchodním potřebám bez nutnosti významných investic do hardwaru nebo infrastruktury.

On-premise CRM systémy vyžadují více úsilí a zdrojů pro škálování, jelikož rozšíření kapacity může zahrnovat nákup dodatečného hardwaru nebo upgrade stávající infrastruktury.

V závěru, výběr mezi cloudovým a on-premise CRM systémem závisí na řadě faktorů včetně nákladů, kontrolních požadavků, bezpečnostních potřeb, škálovatelnosti a přístupnosti. Každý typ systému nabízí jedinečné výhody, a je důležité, aby si organizace vybraly řešení, které nejlépe odpovídá jejich specifickým potřebám a cílům.