Košík je prázdný

Snap balíčky představují moderní formu distribuce softwaru na Linuxu. Díky svému univerzálnímu charakteru a izolaci od zbytku systému umožňují jednoduchou instalaci, aktualizaci a odstranění softwaru bez ohledu na distribuci. V tomto článku si ukážeme, jak s Snap aplikacemi pracovat přímo z příkazové řádky.

Vyhledávání Snap aplikací

Pro vyhledávání dostupných Snap balíčků se používá příkaz snap find. Tento příkaz vám umožní vyhledávat v repozitářích Snap aplikace podle klíčových slov. Například pokud chcete najít všechny dostupné verze aplikace VLC, použijete příkaz:

snap find vlc

Tento příkaz zobrazí seznam Snap balíčků souvisejících s VLC, včetně krátkého popisu a verze.

Instalace Snap aplikací

Po vyhledání požadované aplikace ji můžete nainstalovat pomocí příkazu snap install následovaného názvem aplikace. Například pro instalaci VLC zadáte:

snap install vlc

Instalace může vyžadovat administrátorská práva, proto může být potřeba předcházet příkaz sudo pro získání oprávnění k instalaci.

Aktualizace Snap aplikací

Snap aplikace se obvykle aktualizují automaticky, ale pokud chcete ručně spustit aktualizaci všech nainstalovaných Snap balíčků, použijte příkaz:

snap refresh

Pokud chcete aktualizovat konkrétní aplikaci, použijte snap refresh následované názvem aplikace:

snap refresh vlc

Odstranění Snap aplikací

Pokud již aplikaci nepotřebujete, můžete ji odstranit příkazem snap remove následovaným názvem aplikace. Pro odstranění VLC použijete:

snap remove vlc

 

Tento příkaz odstraní aplikaci včetně všech jejích dat a konfigurací spojených s instalací Snap.

 

Práce se Snap aplikacemi z příkazové řádky je jednoduchá a efektivní. Příkazy jako snap find, snap install, snap refresh a snap remove vám umožní snadno spravovat Snap balíčky na vašem Linuxovém systému. Díky izolaci, kterou Snap poskytuje, můžete bez obav experimentovat s různým softwarem, aniž byste riskovali nestabilitu nebo konflikty v systému.