Košík je prázdný

Bezheslové přihlášení pomocí SSH klíčů představuje bezpečný a pohodlný způsob, jak se připojit k vzdálenému serveru. Eliminuje potřebu zadávat heslo při každém přihlášení a zároveň poskytuje vyšší úroveň zabezpečení. V tomto článku se naučíte, jak nakonfigurovat SSH klíče k realizaci bezheslového přihlášení.

Generování SSH klíčů

Prvním krokem je generování páru SSH klíčů (veřejného a soukromého) na vašem lokálním počítači.

  1. Otevřete terminál.
  2. Použijte příkaz ssh-keygen k vytvoření nového páru klíčů. Můžete specifikovat typ klíče pomocí parametru -t, např. ssh-keygen -t rsa -b 4096, kde -b určuje délku klíče.
  3. Během procesu budete vyzváni k zadání umístění, kde chcete klíče uložit (obvykle .ssh/id_rsa), a volitelně k nastavení hesla pro soukromý klíč.

Nahrání veřejného klíče na server

Následně je třeba nahrát veřejný klíč na cílový server.

  1. Použijte příkaz ssh-copy-id uživatel@server, kde uživatel je vaše uživatelské jméno na serveru a server je adresa serveru. Tento příkaz automaticky přidá váš veřejný klíč do souboru ~/.ssh/authorized_keys na serveru.
  2. Pokud nemáte možnost použít ssh-copy-id, můžete veřejný klíč nahrát manuálně. Nejprve zobrazte obsah veřejného klíče pomocí cat ~/.ssh/id_rsa.pub, zkopírujte ho, přihlaste se na server a vložte do souboru ~/.ssh/authorized_keys.

Konfigurace SSH serveru

Aby bylo bezheslové přihlášení povoleno, musí být server správně nakonfigurován.

  1. Přihlaste se na server.
  2. Otevřete konfigurační soubor SSH serveru pomocí editoru, například sudo nano /etc/ssh/sshd_config.
  3. Zkontrolujte nebo změňte následující řádky:
    • PasswordAuthentication no zakáže přihlašování heslem.
    • PubkeyAuthentication yes povolí přihlašování pomocí veřejných klíčů.
  4. Po provedení změn restartujte SSH server, například příkazem sudo systemctl restart ssh.

Testování bezheslového přihlášení

Nakonec otestujte, zda bezheslové přihlášení funguje:

  1. Zkuste se připojit k serveru pomocí ssh uživatel@server.
  2. Pokud jste nastavili heslo pro svůj soukromý klíč, budete požádáni o jeho zadání. Jinak by se připojení mělo uskutečnit bez nutnosti zadávat heslo.

 

Nastavení bezheslového přihlášení pomocí SSH klíčů nejen zvyšuje bezpečnost vašeho připojení k vzdálenému serveru, ale také výrazně zjednodušuje proces přihlášení. Sledováním výše uvedených kroků můžete snadno nakonfigurovat SSH klíče a užívat si pohodlí bezheslového přístupu.