Košík je prázdný

V dnešní době je ztráta dat běžným problémem, se kterým se může setkat každý uživatel počítače. Ať už se jedná o náhodné smazání souborů, poruchu hardwaru nebo software, existují metody, jak ztracená data obnovit. Tento článek se zaměřuje na obnovu smazaných souborů v operačním systému Linux. Představíme několik nástrojů a metod, které vám mohou pomoci vaše data vrátit zpět.

Předpoklady pro úspěšnou obnovu

Před zahájením procesu obnovy je důležité okamžitě přestat používat disk, na kterém se nacházejí smazané soubory. Další zápis na disk může přepsat smazaná data, čímž se výrazně snižuje šance na jejich úspěšnou obnovu.

Obnova souborů pomocí nástrojů příkazové řádky

  1. PhotoRec - Tento nástroj je součástí balíčku TestDisk a je navržen k obnově ztracených oddílů a/nebo k obnově souborů z paměťových karet, pevných disků atd. PhotoRec podporuje širokou škálu souborových systémů a typů souborů.

    Instalace: Většinu distribucí Linuxu můžete nainstalovat pomocí jejich správce balíčků, například v Debianu/Ubuntu použijte příkaz sudo apt-get install testdisk.

    Použití: Po instalaci spusťte PhotoRec v terminálu pomocí příkazu photorec. Následujte instrukce na obrazovce k výběru disku a oddílu, ze kterého chcete soubory obnovit, a určete cílovou složku pro obnovené soubory.

  2. Extundelete - Nástroj specifický pro souborové systémy Ext3 a Ext4. Umožňuje obnovit soubory, které byly nedávno smazány.

    Instalace: Podobně jako u PhotoRec, můžete Extundelete nainstalovat z repozitářů vaší distribuce.

    Použití: Po instalaci použijte příkaz extundelete s volbami pro cílový disk a složku. Například extundelete /dev/sda1 --restore-all obnoví všechny smazané soubory na oddílu /dev/sda1.

Grafické nástroje pro obnovu souborů

Pokud dáváte přednost grafickému uživatelskému rozhraní před příkazovou řádkou, můžete využít několik nástrojů:

  1. TestDisk - Kromě příkazové řádkové verze nabízí TestDisk také jednoduché grafické rozhraní. Pomocí TestDisku můžete obnovit ztracené oddíly a soubory na různých typů disku.

  2. R-Linux - Jedná se o bezplatný nástroj pro obnovu souborů pro ext2/ext3/ext4 FS používané v operačním systému Linux. R-Linux poskytuje uživatelsky přívětivé rozhraní a umožňuje obnovit soubory ztracené v důsledku formátování, smazání, poruchy disku atd.

 

Ztráta dat může být frustrující, ale existuje řada nástrojů a metod, které vám mohou pomoci obnovit smazané soubory v Linuxu. Klíčem k úspěchu je rychlá reakce a předcházení dalšímu zápisu na disk, ze kterého se snažíte data obnovit. Ať už dáváte přednost práci s příkazovou řádkou nebo grafickým rozhraním, existuje řada nástrojů, které vám mohou pomoci vrátit ztracená data.