Košík je prázdný

Logical Volume Management (LVM) je flexibilní správa diskového prostoru, která umožňuje snadné spravování fyzických disků a vytváření logických svazků, které lze snadno zvětšovat či zmenšovat. LVM představuje v Linuxových systémech významnou výhodu pro správu disků, zajišťuje vyšší úroveň abstrakce nad fyzickými disky a umožňuje lepší využití diskového prostoru a flexibilitu. V tomto článku probereme, jak na Linuxu LVM vytvořit a jak jej spravovat.

Základní koncepce LVM

Před zahájením práce s LVM je důležité pochopit základní koncepty:

  • Fyzický svazek (Physical Volume - PV): Fyzický disk nebo disková oddíl, který lze přidat do LVM.
  • Skupina svazků (Volume Group - VG): Skupina fyzických svazků, které se chovají jako jeden logický disk.
  • Logický svazek (Logical Volume - LV): Část skupiny svazků, kterou lze použít jako běžný diskový oddíl. Logické svazky lze snadno zvětšovat a zmenšovat.

Instalace a inicializace LVM

  1. Instalace LVM: Na většině distribucí Linuxu je LVM již nainstalováno. Pokud ne, lze jej nainstalovat pomocí správce balíčků, například pomocí příkazu sudo apt-get install lvm2 na distribucích založených na Debianu.

  2. Inicializace fyzických svazků: Pro vytvoření PV použijte příkaz pvcreate. Například pvcreate /dev/sda1 inicializuje první oddíl na disku sda jako PV.

Vytvoření skupiny svazků

Po inicializaci fyzických svazků je můžete seskupit do skupiny svazků pomocí příkazu vgcreate. Příklad: vgcreate vg_name /dev/sda1 /dev/sdb1 vytvoří VG s názvem vg_name z fyzických svazků na /dev/sda1 a /dev/sdb1.

Vytvoření logických svazků

V rámci skupiny svazků můžete vytvořit logické svazky pomocí příkazu lvcreate. Například lvcreate -L 20G -n lv_name vg_name vytvoří LV s názvem lv_name o velikosti 20GB ve skupině svazků vg_name.

Formátování a připojení logických svazků

Po vytvoření LV je můžete formátovat na požadovaný souborový systém pomocí příkazu mkfs, například mkfs.ext4 /dev/vg_name/lv_name. Poté můžete svazek připojit pomocí příkazu mount, například mount /dev/vg_name/lv_name /mnt/destination.

Správa LVM

  • Rozšíření logického svazku: Pro zvětšení LV použijte lvextend, např. lvextend -L +10G /dev/vg_name/lv_name, a následně rozšířte souborový systém.
  • Zmenšení logického svazku: Před zmenšením LV je nutné nejprve zmenšit souborový systém, což může být rizikové. Použijte lvreduce opatrně.
  • Odstranění svazků: Pro odstranění LV, VG nebo PV použijte příkazy lvremove, vgremove, resp. pvremove.

 

LVM nabízí v Linuxu flexibilní a mocný nástroj pro správu diskového prostoru, umožňuje snadné rozšiřování a zmenšování diskového prostoru a lepší využití fyzických disků. S průvodcem krok za krokem jsme prošli procesem vytváření a správy LVM, což z vás činí schopného správce LVM. Pamatujte, že při práci s disky a souborovými systémy je vždy důležité mít aktuální zálohu dat.