Košík je prázdný

Systémové sledování a alertování jsou klíčové komponenty pro zajištění vysoké dostupnosti a spolehlivosti IT infrastruktury. Mezi nejrozšířenější nástroje v této oblasti patří Nagios a Prometheus, které umožňují monitorovat různé aspekty systémů, aplikací a sítí, a v případě detekce problémů automaticky upozornit správce. Tento článek poskytne konkrétní návod, jak tyto nástroje nakonfigurovat a efektivně využívat.

Konfigurace Nagios

Instalace

  1. Předpoklady: Pro instalaci Nagios je nejprve potřeba mít nainstalovaný webový server (např. Apache) a PHP.
  2. Stažení a instalace: Navštivte oficiální Webové stránky Nagios a stáhněte si nejnovější verzi Nagios Core. Následně rozbalte stažený archiv a spusťte skript pro instalaci.

Konfigurace

  1. Uživatelé a skupiny: Vytvořte systémového uživatele a skupinu pro Nagios a přiřaďte uživatele do této skupiny.
  2. Kontakty a skupiny kontaktů: V konfiguračním souboru contacts.cfg definujte kontakty a skupiny kontaktů, které budou upozorněny v případě problémů.
  3. Hosté a služby: V souborech hosts.cfg a services.cfg definujte sledované hosty a služby, včetně pravidel pro kontrolu dostupnosti a výkonnosti.

Alertování

  1. Metody upozorňování: Nagios umožňuje konfiguraci různých metod upozorňování, včetně e-mailu a SMS.
  2. Pravidla pro upozorňování: Nastavte pravidla pro upozorňování, například frekvenci upozornění a podmínky, za kterých má být upozornění vygenerováno.

Konfigurace Prometheus

Instalace

  1. Stažení: Navštivte oficiální stránky Prometheus a stáhněte si nejnovější verzi.
  2. Rozbalení a spuštění: Rozbalte stažený archiv a spusťte binární soubor Prometheus. Tento krok zpřístupní webové rozhraní Prometheus na výchozím portu 9090.

Konfigurace

  1. Konfigurační soubor: Upravte konfigurační soubor prometheus.yml pro definici cílů sledování a nastavení intervalů pro sběr metrik.
  2. Sběrače: Pro monitorování specifických služeb nebo aplikací přidejte odpovídající sběrače (exporters), které Prometheus použije pro sběr metrik.

Alertování s Alertmanager

  1. Instalace Alertmanager: Prometheus používá pro správu alertů nástroj Alertmanager. Stáhněte a spusťte Alertmanager.
  2. Konfigurace pravidel alertů: V Prometheus definujte pravidla alertů, která specifikují podmínky vyvolání upozornění a způsoby jeho odeslání (např. e-mail, Slack).
  3. Konfigurace Alertmanager: Nastavte Alertmanager pro přijímání alertů od Prometheus a jejich distribuci dle definovaných pravidel.

 

Efektivní využití systémového sledování a alertování vyžaduje pečlivou konfiguraci a pravidelnou údržbu. Nagios a Prometheus nabízejí flexibilní a rozšířitelné platformy pro monitorování širokého spektra systémů a aplikací. Správně nastavené monitorování a alertování včas upozorní na potenciální problémy a umožní rychlou reakci, čímž přispějí k udržení vysoké dostupnosti a spolehlivosti IT infrastruktury.