Košík je prázdný

V dnešní době je ukládání dat a jejich sdílení mezi různými zařízeními v síti nezbytností pro malé podniky i velké korporace. Síťový úložný systém (NAS) a úložiště s připojením k síti (SAN) jsou dvě hlavní technologie, které toto umožňují. V tomto článku se zaměříme na to, jak konfigurovat a spravovat NAS a SAN na systému Linux, což zahrnuje výběr vhodného softwaru, instalaci a základní konfiguraci.

Výběr softwaru pro NAS/SAN na Linuxu

1. FreeNAS: FreeNAS je populární open-source řešení pro vytváření síťových úložišť založených na Linuxu. Nabízí uživatelsky přívětivé webové rozhraní, podporu pro ZFS (souborový systém s pokročilými funkcemi), a širokou škálu doplňkových služeb jako jsou FTP, NFS, a SMB/CIFS.

2. OpenMediaVault: Další open-source platforma, která poskytuje bohaté možnosti pro nastavení NAS na Linuxu. OpenMediaVault je známý pro svou modularitu a rozšiřitelnost díky plug-inům.

3. Linux SAN (Target Framework): Pro konfiguraci SAN na Linuxu můžete využít LIO (Linux IO Target), což je standardní Linuxový target framework. Umožňuje vašemu Linuxovému serveru fungovat jako síťové úložiště s podporou různých protokolů, včetně iSCSI, Fibre Channel, a FCoE.

Instalace a základní konfigurace NAS

1. Instalace FreeNAS/OpenMediaVault: Instalace těchto systémů je relativně přímá. Stačí stáhnout instalační obraz, vypálit ho na USB nebo CD/DVD a spustit instalační proces na serveru, kde má být NAS nakonfigurován.

2. Nastavení síťových služeb: Po instalaci přistupte k webovému rozhraní a konfigurujte síťové služby podle vašich potřeb. To zahrnuje nastavení IP adres, DNS, a služeb jako jsou NFS, SMB/CIFS (pro sdílení s Windows zařízeními), a FTP pro přístup k datům.

Konfigurace Linux SAN pomocí LIO

1. Instalace potřebných balíčků: Pro použití LIO je třeba nainstalovat balíček targetcli-fb, který poskytuje rozhraní pro správu LIO.

2. Konfigurace iSCSI Target: S targetcli můžete vytvářet iSCSI targety, což jsou virtuální disky, které jsou přístupné přes síť. Příklad konfigurace:

sudo targetcli
/> /iscsi create iqn.2024-01.com.example:storage.lun1
/> /backstores/fileio create name=disk1 file_or_dev=/dev/sdb size=10G
/> /iscsi/iqn.2024-01.com.example:storage.lun1/tpg1/luns/ create /backstores/fileio/disk1
/> /iscsi/iqn.2024-01.com.example:storage.lun1/tpg1/acls/ create iqn.2024-01.client:client1

Zabezpečení a správa

1. Zabezpečení: Je důležité zajistit, aby vaše NAS/SAN bylo bezpečné. To zahrnuje nastavení firewallu, aktualizace softwaru a operačního systému, a konfiguraci šifrování síťového přenosu dat.

2. Správa: Regularní monitoring a správa vašeho NAS/SAN je klíčový pro jeho spolehlivý provoz. Zahrnuje to sledování výkonu, kapacity a zdraví disků.

 

Konfigurace a správa NAS/SAN na Linuxu vyžaduje pečlivý výběr softwaru, důkladnou instalaci a základní konfiguraci. S vhodnými nástroji a postupy můžete vytvořit robustní a bezpečné úložiště dat, které bude sloužit vašim potřebám sdílení a ukládání dat.