Košík je prázdný

Linuxové kontejnery se staly klíčovým nástrojem pro efektivní vývoj a nasazení aplikací. Mezi populární nástroje pro práci s kontejnery patří LXC (Linux Containers) a LXD, který je rozšířením LXC přidávajícím další funkcionalitu a uživatelsky přívětivější rozhraní. Tento článek poskytne přehled o tom, jak vytvářet a spravovat kontejnery pomocí LXC/LXD na Linuxu.

Co jsou LXC a LXD?

LXC je technologie Virtualizace na úrovni operačního systému, která umožňuje spouštění více izolovaných linuxových systémů (kontejnerů) na jednom hostitelském systému. Kontejnery LXC sdílejí jádro hostitelského systému, ale běží v izolovaném prostředí s vlastními procesy, souborovým systémem a síťovým nastavením.

LXD je správce kontejnerů, který poskytuje uživatelsky přívětivější rozhraní pro LXC, umožňuje jednodušší vytváření, konfiguraci a správu kontejnerů. LXD využívá REST API a nabízí pokročilé funkce, jako jsou snímky (snapshots), živé migrace a škálovatelné síťování.

Instalace LXD

Instalace LXD je obvykle jednoduchá a zahrnuje pouze několik kroků. Na většině distribucí Linuxu lze LXD nainstalovat pomocí správce balíčků. Například na Ubuntu můžete použít následující příkaz:

sudo apt install lxd

Po instalaci je doporučeno přidat vašeho uživatele do skupiny lxd:

sudo usermod -aG lxd $USER

Inicializace LXD

Před prvním použitím je nutné inicializovat LXD, což lze provést pomocí příkazu:

lxd init

Tento příkaz spustí interaktivního průvodce, který vás provede základními nastaveními, jako je výběr úložiště pro kontejnery, nastavení sítě a další.

Vytváření a spouštění kontejnerů

Vytvoření nového kontejneru je snadné s LXD. Stačí použít příkaz lxc launch s názvem obrazu a názvem, který chcete kontejneru přidělit. Například pro vytvoření kontejneru s Ubuntu 20.04:

lxc launch ubuntu:20.04 můjkontejner

Správa kontejnerů

Kontejnery můžete spravovat pomocí různých příkazů lxc, například:

  • Spouštění a zastavování kontejnerů:
    lxc start můjkontejner
    lxc stop můjkontejner
    
  • Výpis běžících kontejnerů:
    lxc list
    
  • Přístup do kontejneru:
    lxc exec můjkontejner -- bash
    

Zálohování a obnova kontejnerů

LXD umožňuje snadno vytvářet snímky kontejnerů, které lze použít pro zálohování a obnovu. Vytvoření snímku:

lxc snapshot můjkontejner můjsnímek

Obnovení kontejneru ze snímku:

lxc restore můjkontejner můjsnímek

LXC a LXD nabízejí efektivní a flexibilní řešení pro práci s kontejnery na Linuxu. Díky snadné instalaci, jednoduchému vytváření a správě kontejnerů, pokročilým funkcím, jako jsou snímky a živé migrace, jsou ideální volbou pro vývojáře a systémové administrátory.