Košík je prázdný

Úložná řešení na platformě Linux nabízejí flexibilní a efektivní metody pro správu dat ve velkém měřítku. Mezi dvě populární technologie pro připojení úložných zařízení patří Internet Small Computer System Interface (iSCSI) a Fibre Channel (FC). Tyto technologie umožňují serverům přístup k vzdáleným úložným zařízením přes síť, jako by byly lokálně připojeny. V tomto článku se podíváme na konfiguraci iSCSI a Fibre Channel na systému Linux, včetně přípravy, instalace potřebného software a nastavení.

iSCSI Konfigurace

1. Instalace iSCSI iniciátoru

Na Linuxových distribucích, jako jsou Debian, Ubuntu, Fedora a CentOS, můžete instalovat iSCSI iniciátor pomocí správce balíčků. Například na systémech založených na Debianu/Ubuntu můžete použít příkaz:

sudo apt-get update && sudo apt-get install open-iscsi

Na systémech založených na RPM, jako je Fedora nebo CentOS, použijte:

sudo yum install iscsi-initiator-utils

2. Konfigurace iSCSI iniciátoru

Po instalaci musíte nakonfigurovat iSCSI iniciátor. Nejdříve zjistěte IQN (iSCSI Qualified Name) vašeho iniciátoru pomocí příkazu:

cat /etc/iscsi/initiatorname.iscsi

Poté upravte soubor /etc/iscsi/iscsid.conf a nastavte přihlašovací jméno a heslo pro iSCSI cíl, pokud je vyžadováno.

3. Připojení k iSCSI cíli

Pro připojení k iSCSI cíli použijte příkaz:

sudo iscsiadm -m discovery -t st -p [IP adresa iSCSI cíle]
sudo iscsiadm -m node --login

Fibre Channel Konfigurace

1. Zjištění FC zařízení

Pro konfiguraci Fibre Channel spojení je prvním krokem identifikace dostupných FC adaptérů v systému. Použijte příkaz lsscsi nebo lsblk pro zjištění připojených FC zařízení.

2. Konfigurace HBA

HBA (Host Bus Adapter) je karta, která propojuje vaše servery s FC sítí. Konfigurace HBA zahrnuje nastavení WWN (World Wide Name), což je unikátní identifikátor zařízení v FC síti. Konfigurace HBA se může lišit v závislosti na výrobci a modelu, proto doporučujeme konzultaci s dokumentací k vašemu HBA.

3. Připojení k FC úložišti

Po nastavení HBA a zjištění WWN adres vašich FC cílů, můžete začít s připojováním k úložišti. Tento proces obvykle zahrnuje konfiguraci na straně úložiště, kde musíte přidat WWN adresy vašich serverů jako autorizované pro přístup k úložišti.

Nastavení a konfigurace iSCSI a Fibre Channel úložných řešení na Linuxu vyžaduje důkladné plánování a porozumění síťovým principům. S správným nastavením můžete výrazně zvýšit efektivitu a flexibilitu vašeho úložného prostředí. Důležité je věnovat pozornost bezpečnosti a pravidelně aktualizovat software pro správu úložiště, aby bylo zajištěno bezproblémové a bezpečné fungování vašich systémů.