Košík je prázdný

Raspberry Pi je populární minipočítač, který je oblíbený pro svou univerzálnost, nízkou cenu a snadné použití v různých DIY (Do It Yourself) projektech, od vzdělávacích aplikací po domácí automatizaci. Raspbian, nyní známý jako Raspberry Pi OS, je oficiální operační systém navržený speciálně pro Raspberry Pi, založený na Debianu, což je distribuce Linuxu. Tento článek poskytuje podrobný průvodce instalací a konfigurací systému Raspbian na Raspberry Pi.

Předpoklady

Než začnete, ujistěte se, že máte:

  • Raspberry Pi (jakýkoliv model, ale pro nejlepší výkon se doporučuje Raspberry Pi 4).
  • MicroSD kartu (minimálně 8 GB, doporučeno 16 GB nebo více) jako úložiště pro operační systém.
  • Čtečku SD karet pro přístup k microSD kartě z počítače.
  • Napájecí adaptér pro Raspberry Pi.
  • Monitor, HDMI kabel a klávesnice pro počáteční nastavení.
  • Připojení k internetu (přes Ethernet kabel nebo Wi-Fi, v závislosti na modelu Raspberry Pi).

Stažení obrazu Raspberry Pi OS

  1. Přejděte na oficiální Webové stránky Raspberry Pi (raspberrypi.org) a vyhledejte sekci ke stažení.
  2. Vyberte Raspberry Pi OS a stáhněte si požadovanou verzi obrazu systému. Existují různé verze, včetně Lite verze pro pokročilé uživatele, kteří chtějí minimalizovaný systém, nebo Full verze, která obsahuje desktopové prostředí a doporučené aplikace.

Příprava SD karty

  1. Po stažení obrazu systému je nutné jej zapsat na microSD kartu. K tomu lze použít nástroj, jako je BalenaEtcher, který je dostupný pro Windows, macOS a Linux.
  2. Vložte microSD kartu do čtečky a připojte ji k počítači.
  3. Spusťte BalenaEtcher, vyberte stažený obraz systému, vyberte připojenou microSD kartu a klikněte na tlačítko „Flash!“.

První spuštění a základní konfigurace

  1. Po úspěšném zapsání obrazu na kartu ji bezpečně odeberte z počítače a vložte do slotu pro SD kartu na vašem Raspberry Pi.
  2. Připojte monitor, klávesnici a napájecí adaptér. Raspberry Pi se automaticky zapne.
  3. Při prvním spuštění budete vyzváni k provedení základní konfigurace, včetně nastavení jazyka, časové zóny, hesla pro uživatele „pi“ a připojení k síti Wi-Fi.
  4. Po dokončení základní konfigurace doporučujeme spustit terminál a aktualizovat systém pomocí příkazů sudo apt update a sudo apt full-upgrade pro stažení a instalaci nejnovějších aktualizací softwaru.

Konfigurace a personalizace

Raspberry Pi OS nabízí širokou škálu možností konfigurace a personalizace, od změny vzhledu desktopu po instalaci nových aplikací. Pro přizpůsobení systému můžete použít nástroj raspi-config, který umožňuje nastavit různé systémové možnosti, jako je rozšíření souborového systému, konfigurace klávesnice, změna hesla uživatele a mnoho dalšího.