Košík je prázdný

Raspberry Pi je populární a cenově dostupný jednodeskový počítač, který je oblíbený mezi hobby elektroniky, vývojáři a vzdělávacími institucemi. Díky své malé velikosti a flexibilitě se hodí pro širokou škálu projektů. Jednou z klíčových funkcí, kterou uživatelé často potřebují, je schopnost vzdáleného přístupu k Raspberry Pi, přičemž jednou z nejpopulárnějších metod je Secure Shell (SSH). Tento článek poskytne podrobný návod, jak konfigurovat Raspberry Pi pro vzdálený přístup přes SSH.

Příprava Raspberry Pi

Před zahájením konfigurace ujistěte se, že váš Raspberry Pi je řádně nastaven a připojen k internetu. Budete potřebovat operační systém Raspbian nainstalovaný na vašem Raspberry Pi.

  1. Aktualizace a upgrade systému

    Spusťte terminál a zadejte následující příkazy pro aktualizaci a upgrade vašeho systému. Toto zajistí, že váš systém má nejnovější verze softwaru a zabezpečení.

    sudo apt update
    sudo apt full-upgrade
    
  2. Povolení SSH

    SSH je ve výchozím nastavení na Raspberry Pi deaktivováno. Pro jeho povolení otevřete terminál a zadejte příkaz:

    sudo raspi-config
    

    Navigujte do sekce Interfacing Options, vyberte SSH a povolte ho. Potvrďte výběr, ukončete konfigurační nástroj a restartujte Raspberry Pi.

 

Konfigurace SSH

  1. Nastavení statické IP adresy

    Pro snadnější přístup k vašemu Raspberry Pi doporučujeme nastavit statickou IP adresu. To můžete provést úpravou souboru /etc/dhcpcd.conf:

    sudo nano /etc/dhcpcd.conf
    

    Přidejte následující řádky na konec souboru, přičemž interface eth0 změňte na interface wlan0, pokud používáte WiFi. Nahraďte 192.168.1.101 vaší požadovanou IP adresou a 192.168.1.1 adresou vašeho routeru.

    interface eth0
    static ip_address=192.168.1.101/24
    static routers=192.168.1.1
    static domain_name_servers=192.168.1.1
    
  2. Zabezpečení SSH

    Aby byl váš systém bezpečnější, doporučujeme nastavit autentizaci pomocí veřejného a soukromého klíče namísto hesla. Na vašem lokálním počítači generujte SSH klíče:

    ssh-keygen -t rsa -b 4096
    

    Následně nainstalujte veřejný klíč na Raspberry Pi:

    ssh-copy-id Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
    

    Po dokončení tohoto kroku byste měli být schopni přihlásit se do svého Raspberry Pi bez hesla, pouze s použitím bezpečnostního klíče.

 

Připojení k Raspberry Pi přes SSH

Po dokončení konfigurace se můžete k Raspberry Pi připojit z jakéhokoli počítače ve stejné síti. Použijte tento příkaz:

ssh Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Při prvním připojení se může zobrazit upozornění o autentičnosti hostitele. Potvrďte, že chcete pokračovat, a budete připojeni k vašemu Raspberry Pi.



Konfigurace Raspberry Pi pro vzdálený přístup přes SSH vám umožní efektivně spravovat váš jednodeskový počítač bez potřeby fyzického připojení k monitoru nebo klávesnici. Postupujte podle výše uvedených kroků pro bezpečné a spolehlivé vzdálené připojení k vašemu Raspberry Pi.