Košík je prázdný

Raspberry Pi se stalo populární platformou pro různé projekty od výuky programování po složitější aplikace v oblasti Internetu věcí (IoT) a domácí automatizace. Kombinace Raspberry Pi s kontejnerovým systémem Docker otevírá nové možnosti pro vývojáře a nadšence. Docker umožňuje balení aplikací a jejich závislostí do kontejnerů, což zjednodušuje nasazení a spouštění na jakémkoli systému podporujícím Docker. V tomto článku prozkoumáme, jak nainstalovat a používat Docker na Raspberry Pi.

Předpoklady

Před instalací Dockeru se ujistěte, že váš Raspberry Pi je aktualizovaný a běží na podporovaném operačním systému, jako je Raspberry Pi OS. Proces instalace a použití Dockeru bude demonstrován na Raspberry Pi 3 nebo novějším modelu s Raspberry Pi OS.

Instalace Dockeru na Raspberry Pi

1. Aktualizace systému

Otevřete terminál a spusťte následující příkazy pro aktualizaci vašeho systému:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Instalace Dockeru

Docker nabízí skript pro snadnou instalaci na různé linuxové distribuce, včetně Raspberry Pi OS. Spusťte následující příkaz ve vašem terminálu:

curl -sSL https://get.docker.com | sh

Tento příkaz stáhne a spustí instalační skript Dockeru.

3. Přidání uživatele do skupiny Docker

Ve výchozím nastavení Docker vyžaduje pro spouštění příkazů oprávnění superuživatele. Aby bylo možné spouštět Docker příkazy bez prefixu sudo, musíte přidat svého uživatele do skupiny Docker. To uděláte takto:

sudo usermod -aG docker ${USER}

Pro aplikaci změn se odhlaste a znovu přihlaste, nebo restartujte Raspberry Pi.

Použití Dockeru na Raspberry Pi

Spuštění vašeho prvního kontejneru

Po úspěšné instalaci můžete otestovat Docker spuštěním jednoduchého kontejneru. Následující příkaz spustí kontejner s obrazem "hello-world", který ověří, že Docker na vašem Raspberry Pi funguje správně:

docker run hello-world

Práce s Docker obrazy

Docker obrazy můžete vyhledávat v Docker Hub pomocí příkazu docker search. Například pro vyhledání oficiálního obrazu Ubuntu můžete použít:

docker search ubuntu

Pro stažení obrazu použijte příkaz docker pull. Například:

docker pull ubuntu

Vytváření a spouštění kontejnerů

Po stažení obrazu můžete vytvořit a spustit kontejner pomocí příkazu docker run. Následující příkaz spustí kontejner z obrazu Ubuntu, připojí terminál (TTY) a interaktivní shell:

docker run -it ubuntu

Docker na Raspberry Pi nabízí flexibilní a efektivní způsob, jak vyvíjet, testovat a nasazovat aplikace v kontejnerech. Instalace a základní použití Dockeru na Raspberry Pi je poměrně jednoduché a otevírá dveře k rozsáhlému ekosystému Docker obrazů a aplikací, které můžete využít pro své projekty. S Dockerem na Raspberry Pi můžete snadno izolovat aplikace, zjednodušit jejich nasazení a maximalizovat využití hardwarových zdrojů vašeho zařízení.