Košík je prázdný

Aktualizace firmware Raspberry Pi je klíčovým krokem k udržení systému bezpečným a výkonným. Tento článek poskytuje podrobný průvodce procesem aktualizace firmware zařízení Raspberry Pi. Postupujte podle následujících kroků, abyste zajistili, že váš Raspberry Pi bude mít nejnovější firmware.

Předpoklady

Před zahájením procesu aktualizace se ujistěte, že:

  • Raspberry Pi je připojeno k internetu.
  • Máte zálohovaná důležitá data.
  • Systém je aktualizovaný. Toho dosáhnete spuštěním sudo apt update a sudo apt full-upgrade.

Krok 1: Instalace nástroje rpi-update

Ve výchozím nastavení není nástroj rpi-update předinstalován v systému Raspbian. Tento nástroj umožňuje aktualizovat firmware na nejnovější dostupnou verzi. K jeho instalaci použijte následující příkaz:

sudo apt install rpi-update

Krok 2: Spuštění rpi-update

Po instalaci nástroje rpi-update můžete zahájit proces aktualizace firmware. Použijte tento příkaz:

sudo rpi-update

Tento příkaz stáhne a nainstaluje nejnovější firmware pro vaše Raspberry Pi. Je důležité poznamenat, že tento nástroj by měl být používán opatrně, protože instaluje firmware, který může být experimentální nebo v testovací fázi. Doporučuje se tedy používat rpi-update pouze pokud to je explicitně doporučeno v dokumentaci k řešení konkrétního problému.

Krok 3: Restart Raspberry Pi

Po úspěšné aktualizaci firmware je nezbytné restartovat Raspberry Pi, aby nový firmware nabyl účinnosti. Restartujte zařízení pomocí tohoto příkazu:

sudo reboot

Krok 4: Kontrola verze firmware

Po restartu můžete zkontrolovat, zda byla aktualizace firmware úspěšná. Použijte tento příkaz k zobrazení aktuální verze firmware:

vcgencmd version

 

Pokročilé možnosti a tipy

  • Zálohování firmware: Před aktualizací je dobrý nápad zálohovat stávající firmware. To vám umožní obnovit předchozí stav zařízení v případě problémů s novým firmware.
  • Manuální stažení a instalace firmware: Pro pokročilé uživatele je možné stáhnout specifickou verzi firmware z oficiálního GitHub repozitáře Raspberry Pi a manuálně ji nainstalovat.
  • Opatrnost při používání rpi-update: Jak již bylo zmíněno, rpi-update může nainstalovat neověřený firmware, což může způsobit nestabilitu systému. Pokud nejste pokročilý uživatel nebo pokud nemáte konkrétní důvod k použití tohoto nástroje, je lepší se mu vyhnout.

Aktualizace firmware je důležitou součástí správy a údržby Raspberry Pi. Postupujte podle těchto kroků, abyste zajistili, že vaše zařízení bude vždy běžet na nejnovější a nejbezpečnější verzi firmware.