Košík je prázdný

V dnešní době digitalizace a neustálé potřeby sdílení informací se stává bezdrátová tisková Infrastruktura nezbytností v mnoha domácnostech a malých kancelářích. Raspberry Pi, díky své flexibilitě, nízkým nákladům a široké podpoře komunity, představuje ideální platformu pro vytvoření vlastního bezdrátového tiskového serveru. V tomto článku se podrobně podíváme na kroky potřebné k nastavení Raspberry Pi jako bezdrátového tiskového serveru pomocí softwaru CUPS (Common Unix Printing System).

Předpoklady

Pro realizaci projektu budete potřebovat:

  • Raspberry Pi (doporučeno model 3B nebo novější) s napájecím adaptérem
  • SD kartu s nainstalovaným operačním systémem Raspberry Pi OS
  • Přístup k internetu (pro instalaci softwaru a aktualizací)
  • USB tiskárnu
  • Přístup k bezdrátové síti

Instalace a konfigurace systému

1. Instalace operačního systému

Začněte s nainstalovaným operačním systémem Raspberry Pi OS na SD kartě. Pokud ještě nemáte systém nainstalovaný, stáhněte si obraz Raspberry Pi OS z oficiálních stránek a nainstalujte jej na SD kartu pomocí nástroje jako je BalenaEtcher.

2. Základní nastavení Raspberry Pi

Po úspěšné instalaci OS proveďte základní nastavení systému, včetně konfigurace časové zóny, hesla, rozšíření souborového systému a připojení k bezdrátové síti. Tyto kroky můžete provést prostřednictvím grafického rozhraní Raspberry Pi Configuration nebo přes terminál pomocí sudo raspi-config.

Instalace a konfigurace CUPS

1. Instalace CUPS

CUPS je open-source tiskový systém používaný v Linuxu a macOS pro tisk. Na Raspberry Pi jej nainstalujete pomocí následujících příkazů v terminálu:

sudo apt-get update
sudo apt-get install cups

2. Přidání uživatele pi do skupiny lpadmin

Pro správu tiskárny a CUPS přes webové rozhraní musíte přidat uživatelské jméno pi do skupiny lpadmin:

sudo usermod -a -G lpadmin pi

3. Konfigurace CUPS

Po instalaci je potřeba povolit vzdálený přístup k webovému rozhraní CUPS, aby bylo možné server konfigurovat z jiného počítače ve stejné síti. Toho dosáhnete editací souboru /etc/cups/cupsd.conf a změnou několika řádek na následující:

# Listen for connections from any address
Port 631
Listen /var/run/cups/cups.sock

# Allow remote access
<Location />
  Order allow,deny
  Allow @local
</Location>

<Location /admin>
  Order allow,deny
  Allow @local
</Location>

4. Restartování služby CUPS

Aby se provedené změny projevily, je nutné restartovat službu CUPS:

sudo service cups restart

 

Přidání a konfigurace tiskárny

Po restartu služby přejděte na http://<IP_ADRESA_RASPBERRY_PI>:631 pomocí webového prohlížeče na počítači ve stejné síti. Přes webové rozhraní CUPS můžete přidat a spravovat tiskárny. Klikněte na „Administration“ a poté „Add Printer“. Systém vás možná požádá o uživatelské jméno a heslo, kde užijete pi a heslo, které jste nastavili.

 

Nastavením Raspberry Pi jako bezdrátového tiskového serveru s využitím CUPS můžete centralizovat tiskové úlohy ve vaší domácnosti nebo malé kanceláři. To nejen zjednodušuje správu tisku, ale také umožňuje bezdrátový tisk z různých zařízení, včetně počítačů, notebooků, chytrých telefonů a tabletů. Díky malým rozměrům, nízké spotřebě energie a vysoké flexibilitě se Raspberry Pi jeví jako ideální řešení pro realizaci bezdrátového tiskového serveru.