Košík je prázdný

Raspberry Pi je kompaktní, nízkonákladový počítač, který se díky své flexibilitě a adaptabilitě stává ideálním kandidátem pro hostování různých herních serverů. Tento článek poskytuje podrobný průvodce instalací a nastavením herního serveru na zařízení Raspberry Pi, což umožňuje uživatelům hostovat své oblíbené hry a sdílet je s přáteli a rodinou.

Předpoklady

Před zahájením instalace se ujistěte, že máte:

  • Raspberry Pi (model 3B nebo novější) s napájecím zdrojem
  • MicroSD kartu (minimálně 16 GB, doporučeno 32 GB nebo více) s adaptérem
  • Přístup k síti internet a schopnost připojit Raspberry Pi k této síti buď přes Ethernet nebo Wi-Fi
  • Další počítač s přístupem k internetu pro stažení potřebného softwaru a přípravu SD karty

Instalace operačního systému

  1. Stáhněte a nainstalujte Raspberry Pi Imager: Tento nástroj vám umožní snadno nahrát operační systém na vaši MicroSD kartu. Je dostupný pro Windows, macOS a Ubuntu.

  2. Vyberte operační systém: Pro herní server je doporučeným operačním systémem Raspberry Pi OS Lite, který je lehkou verzí bez grafického rozhraní, což šetří systémové zdroje.

  3. Nahrajte operační systém na SD kartu: Použijte Raspberry Pi Imager k výběru a nahrání vybraného operačního systému na vaši SD kartu.

Základní nastavení Raspberry Pi

Po úspěšné instalaci operačního systému:

  1. Vložte SD kartu do Raspberry Pi a zapojte všechny potřebné komponenty (napájení, klávesnice, monitor atd.).

  2. Přihlaste se: Standardní uživatelské jméno je "pi" a heslo "raspberry". Doporučujeme změnit standardní heslo pomocí příkazu passwd pro zvýšení bezpečnosti vašeho serveru.

  3. Nastavení sítě: Pokud používáte Wi-Fi, nastavte připojení k síti pomocí sudo raspi-config a navigujte k možnosti nastavení sítě.

  4. Aktualizujte systém: Spusťte sudo apt update a poté sudo apt full-upgrade k aktualizaci vašeho systému na nejnovější dostupné verze softwaru.

Instalace herního serveru

Pro demonstraci použijeme jako příklad Minecraft Server:

  1. Instalace Java Runtime Environment: Minecraft Server vyžaduje JRE. Nainstalujte jej pomocí příkazu sudo apt install default-jdk.

  2. Stažení serverového softwaru: Navštivte oficiální stránku Minecraftu a stáhněte serverový software. Můžete to udělat přímo na Raspberry Pi pomocí wget a odkazu na stažení.

  3. Spuštění serveru: Po stažení umístěte serverový soubor do specifického adresáře. Použijte java -Xmx1024M -Xms1024M -jar server.jar nogui pro spuštění serveru, přičemž server.jar nahraďte skutečným názvem staženého serverového souboru.

Konfigurace herního serveru

Po prvním spuštění serveru je nutné editovat soubor server.properties pro přizpůsobení nastavení serveru:

  1. Ukončete server (pokud běží) pomocí příkazu stop.

  2. Otevřete server.properties v textovém editoru, jako je nano, a upravte potřebná nastavení, např. herní mód, obtížnost, pravidla světa atd.

  3. Restartujte server pro aplikaci změn.

Zabezpečení vašeho herního serveru

Nezapomeňte nastavit firewall a případně použít další metody zabezpečení pro ochranu vašeho serveru před neoprávněným přístupem:

  • Konfigurace firewallu: Použijte ufw pro jednoduché nastavení firewallu, např. sudo ufw allow 25565 pro povolení přístupu k Minecraft serveru.

  • Aktualizujte software: Pravidelně aktualizujte Raspberry Pi a všechny jeho komponenty.

 

Instalace a nastavení herního serveru na Raspberry Pi může být zábavným a edukativním projektem, který nejenže rozšíří vaše technické dovednosti, ale také poskytne platformu pro sdílení herních zážitků. S přiměřeným výkonem a správnou konfigurací může vaše Raspberry Pi hostovat hry pro malou skupinu přátel nebo rodinných členů, čímž vytvoří osobní a přizpůsobený herní prostor.