Košík je prázdný

Raspberry Pi, malý, ale výkonný počítač, se v posledních letech stal populárním nástrojem pro různé DIY (Do It Yourself) projekty, včetně vytváření vlastních reklamních blokátorů. Pi-hole je software, který funguje jako síťový reklamní blokátor, blokující reklamy na úrovni DNS (Domain Name System) pro celou domácí nebo kancelářskou síť. Tím, že instalujete Pi-hole na Raspberry Pi, můžete efektivně odstranit většinu nežádoucích reklam z webových stránek a aplikací bez nutnosti instalovat reklamní blokátory na jednotlivá zařízení.

Příprava hardware a software

Než začnete s instalací Pi-hole na vašem Raspberry Pi, ujistěte se, že máte:

  1. Raspberry Pi (doporučeno model 3B nebo novější) s nainstalovaným operačním systémem Raspberry Pi OS na SD kartě.
  2. Napájecí zdroj pro Raspberry Pi.
  3. Ethernetový kabel pro připojení Raspberry Pi k vašemu routeru, nebo můžete využít WiFi, pokud váš model Raspberry Pi to podporuje.
  4. Přístup k internetu pro stahování potřebného softwaru.
  5. Externí monitor, klávesnice a myš pro nastavení Raspberry Pi (nepovinné, lze provést i přes SSH).

Instalace Pi-hole

Po přípravě všeho potřebného hardware a zajištění připojení k internetu následují kroky pro instalaci Pi-hole:

  1. Připojení k Raspberry Pi: Připojte se k vašemu Raspberry Pi pomocí SSH (pokud je nastaveno) nebo přímo přes externí monitor a klávesnici.

  2. Aktualizace a upgrade: Nejprve aktualizujte a upgradujte váš systém spuštěním následujících příkazů v terminálu:

    sudo apt update
    sudo apt upgrade
    
  3. Instalace Pi-hole: Pro instalaci Pi-hole spusťte následující příkaz v terminálu:

    curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash
    

    Tento skript vás provede celým procesem instalace, včetně nastavení statické IP adresy pro vaše Raspberry Pi, což je nezbytné pro správnou funkci Pi-hole.

  4. Konfigurace Pi-hole: Po instalaci můžete přistupovat k administračnímu rozhraní Pi-hole přes webový prohlížeč, zadáním IP adresy vašeho Raspberry Pi do adresního řádku. Zde můžete upravit seznamy blokovaných domén, zobrazit statistiky a přizpůsobit si Pi-hole dle vašich potřeb.

 

Nastavení klientů k používání Pi-hole jako DNS

Aby vaše zařízení využívala Pi-hole pro blokování reklam, musíte je nastavit tak, aby používala Pi-hole jako jejich DNS server. To lze provést buď změnou nastavení DNS na jednotlivých zařízeních nebo nastavením Pi-hole jako DNS serveru přímo na vašem routeru, čímž se všechna zařízení v síti automaticky použijí Pi-hole pro DNS dotazy.

 

Instalace Pi-hole na Raspberry Pi je efektivním způsobem, jak zablokovat nežádoucí reklamy na všech zařízeních ve vaší domácí nebo kancelářské síti. Díky tomu, že blokuje reklamy na úrovni DNS, je Pi-hole schopen filtraci provádět efektivněji a bez výrazného dopadu na výkon, což činí z vašeho Raspberry Pi silný nástroj pro zlepšení online zážitku.