Košík je prázdný

V dnešní digitální éře je email nezbytným nástrojem pro osobní i profesionální komunikaci. Avšak s rostoucím počtem phishingových a spamových útoků se bezpečnost emailů stává klíčovou prioritou. Technologie jako Brand Indicators for Message Identification (BIMI), DomainKeys Identified Mail (DKIM), Sender Policy Framework (SPF) a Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance (DMARC) hrají zásadní roli ve zvyšování důvěryhodnosti a bezpečnosti emailové komunikace. Tento článek se podrobně věnuje každé z těchto technologií, jejich principům, významu a způsobu, jakým společně přispívají k lepší ochraně před emailovými hrozbami.

BIMI: Vizuální důvěra v emailovou komunikaci

BIMI je nová specifikace, která umožňuje organizacím zvýšit svou důvěryhodnost a značku v očích příjemců tím, že umožňuje zobrazení ověřeného loga společnosti vedle emailové zprávy ve schránce příjemce. K implementaci BIMI je však nutné, aby organizace měla správně nastavené DKIM, SPF a DMARC, což zvyšuje celkovou bezpečnost emailové komunikace a zároveň posiluje brand awareness.

DKIM: Autentizace odesílatele prostřednictvím digitálního podpisu

DKIM poskytuje emailové zprávě digitální podpis, který je přidán do hlavičky zprávy. Tento podpis umožňuje příjemcům ověřit, že email nebyl po odeslání změněn a skutečně pochází z ověřeného zdroje. DKIM pomáhá v boji proti emailovému spoofingu a phishingu tím, že poskytuje mechanismus pro ověření identity odesílatele.

SPF: Ověření odesílatele na základě IP adresy

SPF je emailový ověřovací systém, který ověřuje, zda odesílatel má oprávnění odesílat emaily z domény, která je uvedena v poli "From". To se provádí porovnáním IP adresy odesílajícího serveru s seznamem IP adres, které jsou autorizovány k odesílání emailů jménem dané domény. SPF pomáhá snižovat množství nevyžádané pošty a phishingových útoků.

DMARC: Kombinace SPF a DKIM pro lepší ochranu

DMARC je politika a sestavovací systém, který využívá jak SPF, tak DKIM k ověření emailových zpráv a poskytuje pokyny příjemcům o tom, jak reagovat na zprávy, které neprojdou ověřením. DMARC umožňuje odesílatelům získat zpětnou vazbu o tom, jak jejich emaily jsou doručovány a zda jsou považovány za důvěryhodné, což jim umožňuje lépe identifikovat a řešit problémy spojené s doručováním a podvodnými aktivitami.

 

Integrace BIMI, DKIM, SPF a DMARC do emailové strategie organizace nejenže zvyšuje bezpečnost a důvěryhodnost odesílaných zpráv, ale také zlepšuje celkovou uživatelskou zkušenost a povědomí o značce. Tyto technologie společně vytvářejí robustní obranný mechanismus proti různým formám emailových útoků a jsou klíčovým prvkem pro bezpečnější a transparentnější emailovou komunikaci v digitálním věku.