Košík je prázdný

Vývoj databázových technologií neustále pokračuje, přičemž zabezpečení dat je jedním z klíčových aspektů, na které se vývojáři zaměřují. PostgreSQL, jakožto jeden z nejpopulárnějších open-source relačních databázových systémů, nepřestává v inovacích a zlepšování svých bezpečnostních funkcí. Verze 13 přinesla řadu vylepšení a novinek, které si zaslouží pozornost. V tomto článku se zaměříme na nejnovější bezpečnostní funkce, které PostgreSQL 13 nabízí.

SCRAM-SHA-256 Autentizace

Jednou z klíčových bezpečnostních vylepšení v PostgreSQL 13 je podpora pro SCRAM-SHA-256, což je moderní, bezpečnější mechanismus pro autentizaci. Tento mechanismus nahrazuje starší metody, jako je MD5, a poskytuje lepší ochranu proti útokům založeným na odposlechu hesel. SCRAM (Salted Challenge Response Authentication Mechanism) využívá k autentizaci proces výzvy a odpovědi spolu s využitím soli a iterativním hašováním, což značně ztěžuje útoky hrubou silou.

Vylepšená správa oprávnění

PostgreSQL 13 přináší detailnější kontrolu nad oprávněními, což administrátorům umožňuje lépe spravovat přístup k datům a zdrojům. Byly přidány nové možnosti pro správu oprávnění na úrovni sloupců, což je zvláště užitečné v prostředích, kde je nutné omezit přístup k citlivým datům. Díky těmto vylepšením mohou administrátoři přizpůsobit oprávnění s vyšší granularitou a zlepšit tak celkovou bezpečnost databáze.

Vylepšená podpora pro SSL/TLS

Zabezpečení dat při přenosu je další klíčovou oblastí, na kterou se PostgreSQL 13 zaměřuje. Byla provedena řada vylepšení podpory pro SSL/TLS, což zajišťuje bezpečnější komunikaci mezi klienty a databázovým serverem. Tyto změny zahrnují lepší podporu pro konfiguraci SSL, včetně možnosti specifikovat preferované šifrovací algoritmy a podporu pro více SSL certifikátů.

Logování a audit

Pro identifikaci a řešení bezpečnostních incidentů je klíčová detailní auditová stopa. PostgreSQL 13 rozšiřuje možnosti logování a auditování tím, že nabízí bohatší a detailnější logovací informace. Tyto informace umožňují administrátorům lépe sledovat a analyzovat aktivity v databázi, identifikovat podezřelé chování a reagovat na potenciální bezpečnostní hrozby.

 

PostgreSQL 13 přináší řadu významných bezpečnostních vylepšení, které posouvají možnosti ochrany dat a zabezpečení databáze na novou úroveň. Od moderních autentizačních mechanismů, přes detailnější správu oprávnění, až po vylepšenou podporu pro zabezpečení dat při přenosu a rozšířené možnosti logování a auditování – všechny tyto funkce přispívají k posílení bezpečnostního postavení databázových systémů využívajících PostgreSQL. Je důležité, aby administrátoři a vývojáři tyto nové možnosti plně využívali a integrovali do svých bezpečnostních praxí, aby zajistili ochranu dat a systémů před stále se vyvíjejícími hrozbami.