Košík je prázdný

V posledních letech došlo k rychlému vývoji cloud-native technologií, které umožňují vývojářům vytvářet a nasazovat aplikace rychleji a efektivněji než kdykoliv předtím. V roce 2024 se v oblasti cloud-native vývoje webu objevilo několik klíčových technologií, které definují současné trendy a nejlepší praxe. Tento článek se zaměří na představení těchto technologií a vysvětlí, proč jsou považovány za nejlepší volbu pro vývojáře webů.

Kontejnerizace a Kubernetes

Kontejnerizace je proces balení softwaru do standardizovaných jednotek pro vývoj, zasílání a nasazení, které obsahují vše potřebné pro spuštění softwaru, včetně knihoven, systémových nástrojů a kódu. Docker se stal de facto standardem pro vytváření a správu kontejnerů díky své široké podpoře a ekosystému. Kontejnerizace umožňuje vývojářům snadno přenášet aplikace mezi různými prostředími, což snižuje "to funguje na mém počítači" problémy.

Kubernetes, otevřený orchestrační systém pro kontejnery, umožňuje automatizované nasazování, škálování a provoz aplikací v kontejnerech. Díky své vysoké dostupnosti, škálovatelnosti a deklarativní konfiguraci se Kubernetes stal nezbytným nástrojem pro správu cloud-native aplikací. Jeho schopnost efektivně spravovat mikroslužby a podporovat bezproblémové CI/CD procesy dělá z Kubernetes ideální volbu pro moderní Vývoj webu.

serverless a funkční výpočty

Serverless computing je paradigma výpočetní techniky, které umožňuje vývojářům sestavovat a nasazovat aplikace a služby bez nutnosti spravovat infrastrukturu. Platformy jako AWS Lambda, Azure Functions a Google Cloud Functions poskytují vývojářům možnost spouštět kód v reakci na události, automaticky škálovat a platit pouze za využité výpočetní zdroje. Serverless technologie umožňují rychlejší vývoj a nasazení, což je ideální pro aplikace s proměnlivým provozem.

Cloud-native databáze a úložiště

V roce 2024 pokračuje trend migrace od monolitických databázových systémů k cloud-native databázovým řešením, které jsou navrženy pro vysokou dostupnost, škálovatelnost a distribuci. CockroachDB, Amazon Aurora a Google Cloud Spanner nabízí distribuované SQL databáze, které poskytují konzistenci, odolnost vůči selhání a horizontální škálování. Pro NoSQL potřeby MongoDB Atlas a Cassandra nabízí flexibilitu, vysoký výkon a snadnou škálovatelnost.

DevOps a CI/CD nástroje

Cloud-native vývoj vyžaduje robustní DevOps praktiky a nástroje pro automatizaci integrace, doručování a nasazení aplikací. Jenkins, GitLab CI/CD, GitHub Actions a CircleCI umožňují automatizaci workflow, od testování kódu po jeho nasazení v produkčním prostředí. Tyto nástroje zvyšují efektivitu vývojových týmů, zlepšují spolehlivost nasazení a umožňují rychlou iteraci a zpětnou vazbu.

 

V roce 2024 jsou nejlepšími cloud-native technologiemi pro vývoj webu kontejnerizace a Kubernetes pro orchestraci kontejnerů, serverless computing pro efektivní výpočty, cloud-native databáze a úložiště pro vysokou dostupnost a škálovatelnost a DevOps nástroje pro automatizaci CI/CD procesů. Tyto technologie nabízejí vývojářům flexibilitu, efektivitu a škálovatelnost potřebnou pro rychlý a spolehlivý vývoj moderních webových aplikací.