Košík je prázdný

Wordpress je nejpopulárnější systém pro správu obsahu (CMS) na světě, používaný miliony webů, od blogů po komplexní komerční stránky. S postupným přechodem technologií do cloudu se mnoho organizací a vývojářů ptá, zda je možné provozovat WordPress jako Cloud Native aplikaci. V tomto článku se podíváme na to, co to znamená být Cloud Native, a prozkoumáme, jak lze WordPress v takovém prostředí efektivně nasadit a provozovat.

Cloud Native: Co to znamená?

Cloud Native je přístup k vývoji a provozování aplikací, který využívá výhod cloudové infrastruktury. Aplikace jsou navrženy tak, aby byly škálovatelné, flexibilní a odolné proti selhání, s využitím cloudových služeb, jako jsou mikroslužby, kontejnery, orchesterace kontejnerů (např. Kubernetes) a neustálé dodávání/integrace (CI/CD).

WordPress jako Cloud Native aplikace

Tradičně byl WordPress provozován na monolitických serverech, což může být limitující v dynamickém a škálovatelném cloudovém prostředí. Avšak s nástupem technologií jako Docker a Kubernetes je možné WordPress nasadit jako Cloud Native aplikaci. Toto nasazení přináší několik výhod:

  • Škálovatelnost: Cloud Native WordPress může být snadno škálován podle potřeby, automaticky přidávajíc nebo ubírajíc instance podle aktuálního zatížení.
  • Odolnost: Využitím cloudových služeb a praktik lze dosáhnout vyšší odolnosti proti selhání, což zvyšuje dostupnost webu.
  • Flexibilita: Možnost využití různých cloudových služeb a API rozšiřuje možnosti integrace a funkčnosti WordPressu.

Realizace

Pro nasazení WordPressu jako Cloud Native aplikace je nutné překonfigurovat tradiční architekturu na microservices architekturu nebo využít kontejnery. Jedním z přístupů je nasazení WordPressu v Docker kontejnerech a jeho orchesterace pomocí Kubernetes. Toto řešení zahrnuje:

  • Kontejnerizace: WordPress a jeho závislosti jsou baleny do kontejnerů, což zajišťuje konzistenci prostředí napříč vývojem a provozem.
  • Orchesterace: Kubernetes spravuje životní cyklus kontejnerů, zajišťuje jejich automatické škálování, obnovu a distribuci na cloudu.
  • Trvalý úložný prostor: Pro ukládání dat WordPressu (např. média, uploady) je nutné použít trvalé úložiště kompatibilní s cloudovými službami.

WordPress lze úspěšně nasadit jako Cloud Native aplikaci, což přináší významné výhody v oblasti škálovatelnosti, odolnosti a flexibility. Klíčem k úspěchu je správná konfigurace a využití cloudových technologií a principů. Cloud Native nasazení WordPressu vyžaduje určitou úroveň technické znalosti, ale díky rozsáhlým komunitním zdrojům a dokumentaci je toto řešení stále dostupnější pro širší spektrum uživatelů.